KARRIERE

Apple-praktikantene tjener 10.000 mer i måneden enn Ola Nordmann

Får også en rekke andre frynsegoder.

Blir du praktikant i Apple, kan du forvente deg en saftig månedslønn.
Blir du praktikant i Apple, kan du forvente deg en saftig månedslønn. Bilde: TT / NTB Scanpix
29. juni 2015 - 19:30

Tidligere denne måneden publiserte Forbes Global 2000-listen, som viser de 2000 største selskapene i verden.

På 12. plass ligger Apple, som har en pen omsetning på 1572 milliarder kroner i året og en estimert verdi på svimlende 5480 milliarder kroner.

Det er kanskje ikke så rart at selskapet er kjent for å betale sine ansatte godt.

Det er imidlertid mindre kjent at praktikantene også får bra betalt, stillinger som vi her i Norge er vant med å lønne svært moderat.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Ble overrasket over lønna

Business Insider har nettopp intervjuet en tidligere praktikant i Apple, som bare vil kalles «Brad», om sine erfaringer i selskapet.

Da han fikk tilbudet, var han så glad at han glemte å se over betingelsene sine før han takket ja. Men da første lønnslipp kom, ble han positivt overrasket.

Tjener mer enn en vanlig nordmann

Det viste seg nemlig at han tjente 38 dollar timen (300 kroner), eller rundt 6700 dollar i måneden (52.700 kroner).

Det er ganske bra, gitt at en gjennomsnittlig nordmann ifølge Statistisk sentralbyrå hadde en månedslønn på 42.300 kroner i 2014.

Praktikantene får i tillegg 50 prosent overtid hvis de jobber over 40 timer i uka og dobbel timelønn hvis de er på jobb mer enn 60 timer.

Les også: Jakter norske oljeingeniører. Men lønna kan bli et problem

Får bo gratis hvis man vil

Ikke nok med det: Apple gir praktikantene sine mulighet til å bo gratis i Bay Area-området ved San Fransisco. Betingelsen er i så fall at man må dele boligen med andre én eller flere praktikanter.

Hvis man velger å bo for seg selv, får man 1000 dollar (7800 kroner) for å dekke månedsleien.

Hvis man flytter til Bay Area-området spesifikt for å jobbe for Apple, betaler selskapet rundt 3300 dollar (26.000) kroner for å dekke kostander som flybilletter, flyttebyrå og lignende, skriver Business Insider.

Les også: Slik får du ladet mobilen uten stikkontakt eller PC  

Hemmelighold

Det er imidlertid ikke så lett å skryte av praktikantjobben hvis man er heldig nok og får den. Man kan ikke skrive spesifikt om jobben i CV-en, ei heller si noe om den - verken på sosiale medier eller til venner.  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– De vil ha muligheten til å lansere et nytt produkt som alle liker, men som ingen visste om før, sier «Brad» til nettstedet.

– Du kan ikke fortelle noen noe som helst om jobben din. Apple sørger også for at ansatte ikke finner ut hva de andre jobber med gjennom å blokkere tilgangen til de forskjellige avdelingene. Dette er for å kunne overraske når man lanserer, sier han.

Les også: Mens sivilingeniørene vasset i bonuser i fjor, fikk ingeniørene nesten ingenting

Vet ikke selv hva de jobber med

«Brad» forteller videre at de ansatte i noen tilfeller ikke får vite hva de jobber med. Et knippe ansatte ble satt til å jobbe med 9,7 tommers display i to år uten å vite hva det ferdige produktet skulle bli.

– Ingen visste om det var til en stor telefon eller en liten laptop. De hadde ikke peiling. Det var ikke før på produktlanseringen, da Steve Jobs presenterte, at de skjønte de hadde jobbet med den opprinnelige Ipaden, sier han.

Les også: Hadde 514 timer overtid, fikk ikke avspasere

De ansatte er lojale

Om det er dette eller noe annet som gjør at de ansatte er lojale, vites ikke. Business Insider skriver at mange blir i selskapet i mellom 25 og 35 år.

Nate Sharpe var praktikant i 2008. Han mener hemmeligholdet er en av de største trekkplastrene ved å jobbe i selskapet.

– Det var utrolig kult å jobbe tett på produkter før de kom ut, se detaljnivået i tidligere produkter og de produktene som aldri kom på markedet, sier han til nettstedet.

Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.