SAMFERDSEL

Åpner opp for bygging av nye trebruer

Statens vegvesen åpner igjen for godkjenning av tverrspente platebruer i limtre.

Flisa bru er en av 14 fagverksbruer som ble stengt som følge av brukollapsen på Tretten 15. august 2022.
Flisa bru er en av 14 fagverksbruer som ble stengt som følge av brukollapsen på Tretten 15. august 2022. Foto: Sverre Viggen
11. juni 2024 - 08:57

I januar stoppet Statens vegvesenet all godkjenning av trebruer i Norge. Et halvt år senere opphever de nå det midlertidige regelverket. 

Det var 6. juni Vegvesenet sendte ut et informasjonsbrev til alle landets fylkeskommuner om at de opphever vedtaket om midlertidig stopp i godkjenning av tverrspente platebruer i limtre, skriver Bygg.no.

Mottok rapport i mai

«Basert på innholdet i rapporten og egne faglige vurderinger har Vegdirektoratet vedtatt at tverrspente platebruer i limtre ikke lenger omfattes av det opprinnelige vedtaket om stopp i godkjenninger», skriver Vegvesenet i informasjonsbrevet. 

Rapporten de viser til er en rapport Rådgivende Ingeniørens forening (RIF) lagde med faglige vurderinger av brukonseptet tverrspente platebruer i limtre i mai. 

«Vedtaket betyr at tverrspente platebruer kan prosjekteres og sendes til kontroll og godkjenning på like linje med andre bruer og andre bærende konstruksjoner i henhold til vegnormal N400 Bruprosjektering», skriver etaten videre. 

I rapporten konkluderer RIF med at platebruer i tre et godt og sikkert brualternativ dersom man følger dagens regelverk. 

Fant mange mangler

Etter kollapsen av Tretten bru 15. august 2022 stengte Statens vegvesen alle fagverksbruer i tre på norske riksveier.

Det ble gjennomført fullstendige kontroller av samtlige bruer og konkludert med at flere av bruene hadde for dårlig bæreevne. 

Kort tid etter dette stanset de bygging av alle fagverksbruer i tre, og senere alle trebruer.

Her blir tørrmuren i det som kalles Minesvingen i Stalheimskleiva bygd opp igjen i august 2021.
Les også

Vegvesenet: Trenger flere fagfolk som har dreisen på slegga

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.