KLIMA

Al Gore og Klimapanelet får Nobels fredspris

FREDSPRISVINNER: Tidligere visepresident i USA,  Al Gore, er tildelt Nobels fredspris
FREDSPRISVINNER: Tidligere visepresident i USA, Al Gore, er tildelt Nobels fredspris Bilde: Scanpix/Jim Young

Nobelkommiteen har kunngjort at tidligere visepresident i USA Al Gore og FNs klimapanel (IPCC) er tildelt Nobels fredspris.

Nobelprisen skal deles i to like store deler, og ytnevnelsen gis for deres innsats for å skape og spre større kunnskap om menneskeskapte klimaendringer og for å legge grunnlag for de tiltakene som kreves for å motvirke disse endringene, melder NTB.

- Viktigste noensinne

Nyheten gleder miljøbevegelsen stort. Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener at denne utdelingen er den viktigste Nobel-komiteen har foretatt noensinne.

Bellonas Frederic Hauge mener prisen vil være et voldsomt løft når det gjelder å se fram mot klimaforhandlingene på Bali senere i år, der Kyoto-avtalen skal følges opp.

Tyngde og prestisje

Steinar Lem i Framtiden i Våre Hender avviser at utnevnelsen betyr en utvanning av prisen. Han mener prisen betyr mer for Al Gore enn for Klimapanelet, og at Gores tyngde og prestisje som miljøaktivist nå øker.

– IPCC står sterkt allerede. Dessuten er panelet litt for forsiktig enn for dristig. Prisen betyr mye mer for Gore, som driver en annen type arbeid, sier Lem til NTB.

- Klima er fredssak

Også miljøvernminister Helen Bjørnøy er veldig fornøyd.

– Det er svært gledelig at Nobelkomiteen setter klima på dagsordenen ved å gi fredsprisen til FNs klimapanel og USAs tidligere visepresident Al Gore. Klimaendringene kan true stabiliteten i verden, derfor er klimapolitikk også fredssak, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy i en pressemelding.

Statsråden mener at FNs klimapanel gjennom 18 år har styrket sin posisjon som den faglige autoriteten på klimaområdet, og befestet rollen som et politisk nøytralt og uavhengig organ under FN, heter det i en melding fra departementet.

Miljøaktivist

Al Gore har siden 2001 jobbet som miljøaktivist, foreleser og forretningsmann. I 2004 lanserte han et miljøbevvist investeringsfond, året etter startet han medieselskapet Current TV.

I fjor lanserte han filmen «En ubehagelig sannhet» som tar for seg global oppvarming. I 2007 vant filmen Oscar for beste dokumentar.

I 2000 var han Demokratenes kandidat i det amerikanske presidentvalget. Han fikk flest stemmer, men vant færre valgmenn enn republikaneren George W. Bush. Gore krevde ny opptelling av stemmene i Florida, men tapte i Høyesterett.

- Sprer kunnskap

Klimapanelet ledes av Bert Bolin fra Sverige, Robert Watson fra USA og nåværende leder, Rajendra Patchauri fra India.

Bjørnøy understreker at begge fredsprisvinnerne har gjort en fremragende innsats for å skaffe og spre kunnskap om de alvorlige klimaendringene verden står overfor.

Økt oppmerksomhet

– Klimapanelets viktigste oppgave er å framskaffe vitenskapelig informasjon om klimaendringene, konsekvensene av disse og muligheter til å redusere problemet gjennom utslippsreduksjoner og tilpasning. Fredsprisen går til flere tusen eksperter som har arbeidet med dette i 19 år, mange av dem norske. Det er vi stolte av i dag. Al Gore har gjennom flere tiår satt søkelyset på klimaproblemet og mulighetene for løsning gjennom sitt politiske engasjement, sier hun.

Bjørnøy håper pristildelingen vil skape ytterligere oppmerksomhet om behovet for strengere utslippsreduksjoner etter 2012.

Klimaflyktninger

Klimaendringene skyldes først og fremst den rike verdens utslipp av CO2 og andre klimagasser, men rammer de fattigste landene hardest i form av blant annet flom, tørke og stigende havnivå.

Millioner av mennesker kan bli klimaflyktninger.

Les Nobelkomiteens begrunnelse for hvorfor Al Gore og FNs Klimapanel fortjener Nobelprisen her.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.