INDUSTRI

Aker Solutions selger seg ut av brønnservice for 4 milliarder

– En upolert diamant.

Aker Solutions selger Well Intervention Services-avdelingen til svenske EQT VI.
Aker Solutions selger Well Intervention Services-avdelingen til svenske EQT VI. Bilde: Aker Solutions

De svenske kjøperne, EQT VI, tror brønnservice-divisjonen som Aker Solutions nå selger seg ut av kan bygges opp og bli større internasjonalt.

Arbeidende styreformann i Akers Solutions, Øyvind Eriksen, mener at divisjonen Well Intervention Services (WIS) ikke passet inn i deres egen kjernevirksomhet.

Les også: På ett år fakles mer naturgass i verden enn all gassproduksjon i Norge

Vil klatre

Well Intervention, på norsk brønnintervensjon, er fellesbetegnelsen på tjenester for å vedlikeholde og bedre oljeutvinningen fra oljebrønner.

EQT VI ser en lysende framtid for brønnteknologien til WIS og selskapets tjenester.

Jørgen Peter Rasmussen har gått inn som som konsernsjef. Han er en veteran i oljeindustrien og har tidligere vært konsernsjef i det globale oljeserviceselskapet Archer Ltd. Han har videre over 25 års erfaring fra ledende posisjoner i Schlumberger.

Både Archer og Schlumberger er konkurrenter.

Well Intervention Services-divisjonen har 1500 ansatte, de fleste i Stavanger, og med en stor avdeling i Aberdeen i Skottland. De er blant de tre beste og største på norsk og britisk sokkel, men ubetydelige utenfor.

Nå ser Rasmussen fram til å gjøre Well Intervention Services til en klart ledende aktør på norsk og britisk sektor og klatre på rangeringen internasjonalt.

Les også: Arnhild bestiger fjelltopper, Bjørn maler og Knut kjører rally i Russland

Ambisjoner

Rasmussen vil bygge opp en internasjonal avdeling for brønnintervensjonsteknologi, med brønntraktorer, mekaniske verktøy, broplugger, pakninger og andre produkter.

– Det skal gjøre oss i stand til å levere brønnintervensjonstjenester på høyeste nivå over hele verden, sier Rasmussen. 

Ved hjelp av spesialutstyr, deriblant "wireline" og kveilerør, blir verktøy kjørt ned i brønnen. Aker Solutions-selskapet har utviklet en "traktor" som gjør det mulig å få utstyret og verktøy ut i enden av horisontale brønner.

En normal wireline bruker tyngdekraften, mens en traktor har hjul som spennes ut og drar utstyr videre inn i brønnen.

På dette feltet har WIS kommet et stykke lengre enn flere av konkurrentene.

Les også: Det norske-sjefen følte seg sabotert av egne ingeniører

EGEN KABIN: Wireline-operasjoner styres fra denne kabinen. Aker Solutions

Diamantjobb

Well Intervention Services-divisjonen i Aker Solutions har over 30 års erfaring. EQT mener det har et stort potensial som ikke blir forløst i Aker Solutions-systemet.

En kilde som kjenner selskapet godt, mener at Aker Solutions ikke er giret for å drive et typisk driftsbasert selskap, men er prosjektorienterte med klare begynnelser og ferdig-dato. Kilden mener WIS er en upolert diamant som andre kan polere.

Det er Rasmussen helt enig i.

– Det er åpenbare kulturforskjeller mellom Aker Solutions og et serviceselskap. Vi må ha fokus på å yte hele tiden. Vår investering er i folk, kunnskap, utdannelse og utstyr. I Aker Solutions er det ikke kultur for denne type servicevirksomhet, det får Well Intervention Services bedre i det nye selskapet, sier Rasmussen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Det er lov til å røyke på norsk sokkel. Men ikke e-sigaretter

Markedet vokser

Rasmussen mener det er et potensial i å utvikle utstyret videre. Mye av det er fra 90-tallet. I Stavanger har selskapet et verksted der det gjøres vedlikehold på utstyr og nye verktøy blir testet og utviklet.

– Markedet for våre tjenester øker. Det blir flere og flere horisontale brønner der vår traktor behøves, sier Rasmussen, som sammenlikner traktoren med en bondes kjøretøy.

– Du kan hekte på mye utstyr både foran og bak etter hvert som det utvikles nytt og bedre, sier han.

Overtakelsen vil skje fra nyttår dersom myndighetene godtar kjøpet. Foreløpig har ikke selskapet fått noe nytt navn.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

VERTØY: Aker Solutions har utviklet flere typer verktøy for brønnservice. Målet er å hjelpe eldre brønner til å produsere mer og forlenge levetiden. Aker Solutions

Rendyrking

Arbeidende styreformann Øyvind Eriksen framhever at Aker Solutions vil holde fokuset på dypvanns- og undervannsteknologi.

WIS har lite synergier med denne virksomheten. Det samme gjaldt Mooring and and Loading Systems Business som Cargotec skal overta. Merkevaren Pusnes forsvinner dermed ut av Aker-porteføljen.

Som en del av avtalen blir Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker ASA og arbeidende styreleder i Aker Solutions ASA, styremedlem i selskapet.

Les også:

Ny norsk teknologi overvåker levetiden for fleksible rør

Oljefondets leder blant verdens mektigste

Bli med inn i fremtidens operasjonsstue