ENERGI

Aasland: Kjernekraft i Norge kan bli aktuelt i fremtiden

Støre «grillet» Aasland om kjernekraft.

Statsminister Jonas Gahr Støre inntok en programlederrolle og stilte, litt fleipete, olje- og energiminister Terje Aasland til veggs da han leste opp spørsmål fra folket om temaet strøm.
Statsminister Jonas Gahr Støre inntok en programlederrolle og stilte, litt fleipete, olje- og energiminister Terje Aasland til veggs da han leste opp spørsmål fra folket om temaet strøm. Skjermbilde: Regjeringen/NTB
22. feb. 2023 - 08:05

Tirsdag svarte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på spørsmål om strøm fra publikum i en direktesending på nettet. I et lite TV-studio inntok Støre en slags rolle som programleder og journalist, som på vegne av publikum stilte Aasland til veggs om spørsmålene som var sendt inn.

– Vi er opptatt av å få ned Co₂-utslippene, og vi trenger mer kraft. Da gir jo svaret seg selv: Kjernekraft! Bjarne spør: «Hvorfor nekter olje- og energiminister Aasland å vurdere kjernekraft? Det gir jo ingen klimagassutslipp», sa Støre.

– Det kan hende at kjernekraft på et eller annet tidspunkt langt der framme blir aktuelt også i Norge, svarte Aasland.

– Ikke en enkel løsning

Han oppsummerte deretter årsakene til at han mener kjernekraft i Norge per nå ikke er aktuelt.

– Små, modulære kjernekraftverk fremstilles som en enkel løsning. Det mener jeg det ikke er, sa Aasland.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge gir inntil 1,6 milliarder kroner til et tsjekkisk initiativ til å kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina. Bildet er tatt under et besøk på Nammo på Raufoss tidligere i år. Regjeringen har tidligere gitt støtte til å øke produksjonen der.
Les også

Gir milliardbeløp i ammunisjon-støtte til Ukraina

Slike kjernekraftverk er på størrelse med en fotballbane og kan masseproduseres i utlandet.

– For det første er fremdeles disse små, modulære kjernekraftverkene på tegnebrettet. Det koster mye å bygge ut kjernekraftverk i den forstanden vi faktisk vet om. Det er dyr kraft per produserte enhet, sa han videre.

Vil heller prioritere gass, vind og vannkraft

Aasland påpekte deretter at det verken finnes regelverk eller kompetanse til å drive kjernekraftvirksomhet i Norge i dag.

– Så dersom vi skulle satset på dette nå, så måtte vi ha tatt ut ressurser, mennesker og kompetanse fra de områdene hvor vi har veldig gode forutsetninger for å lykkes i få mer kraft raskt på plass. Det mener jeg ville vært feil.

– Det internasjonale energibyrået sier at de landene som har drevet med kjernekraft, og som har industrimiljøer, som Frankrike og Finland, de har noe de kan bygge videre på. Vi er jo kjempesterke på gass, fangst og lagring av Co₂, vind og vannkraft – vi må ligge der, supplerte «programleder» Støre.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det vil komme et tosifret antall ekstra milliarder til Forsvaret i en ny forsvarsplan, som kommer rett etter påske.
Les også

Lover tosifret antall milliarder til Forsvaret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.