INDUSTRI

80 prosent ferdig: Snart er verdens største cruiseskip klart for levering

Se bildene.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
19. nov. 2015 - 10:40
Vis mer

Det er mye hemmelighold rundt «Harmony of the Seas».

Nå har verftet og rederiet Royal Caribbean International (RCI) offentliggjort noen bilder av skipet etter at det er 80 prosent ferdig.

Større i volum

Dette er det tredje skipet i Oasis-klassen, som etter leveringen fra verftet i Åbo i Finland i 2009 har tronet på toppen som verdens største cruiseskip med 225.000 bruttotonn.

Bortsett fra at Harmony of the Seas blir 2000 bruttotonn større i volum, er de fleste andre tekniske spesifikasjoner temmelig like.

Til sammenligning er de 348 meter lange og 48 meter brede skipene i Quantum-klassen på 166.000 bruttotonn og en passasjerkapasitet på 4.400.

I gang med nr. 4

For knappe to uker siden, etter at Harmony of the Seas forlot byggedokken, startet verftet med kjølstrekk på det fjerde skipet i klassen.

Det har foreløpig ikke fått noe navn, men skal leveres våren 2018.

Alle skipene i klassen vil være 362 meter lange, 65 meter brede og ha fire baugthrustere med 7.500 hestekrefter hver (dvs. 5,5 megawatt).

Vann over alt

Harmony of the Seas skal leveres i april og settes i trafikk med passasjerer i løpet av mai. Skipet skal ha plass til 5.479 passasjerer og skal ha et mannskap på 2.300.

Passasjerene kan boltre seg på 16 dekk og prøve en av mange vannsklier, den lengste strekker seg over 10 dekk, det vil si ca. 30 meter fallhøyde.

Skipet skal ha Florida som hjemhavn fra november neste år.

Ekspansivt

Cruisemarkedet ser ikke ut til å være rammet av oljeprisfall og nedgang i internasjonal shipping for øvrig. Enda større skip planlegges for 2020.

Mens norske offshorerederier legger 100 skip i bøyene og verdens største containerskipsrederi Maersk nedbemanner med 4.000 ansatte og legger skip i opplag, bestiller og mottar de store cruiserederiene skip i stort antall. Det gleder norske leverandører.

Nylig fikk Norwegian Cruise Line overlevert Norwegian Escape fra Meyer Werft, mens Carnival-døtrene Aida og Costa kontraherer fra samme verftsgruppe.

Norsk Viking Cruises, som har fått mye oppmerksomhet for dåp i Bergen 17. mai i år, har også bestilt nye skip.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.