OLJE OG GASS

– 2011 var et jubelår

Etter flere år med brått fall tror Petoro nå det er mulig å holde produksjonen på samme nivå i minst ti år fremover.

28. feb. 2012 - 14:57
Vis mer

Stavanger: De siste årene har bekymringen for det kraftige produksjonsfallet på sokkelen vært i fokus på Petoros presentasjon av årsresultat. Men bildet endret seg i 2011, som Petoro-sjef Kjell Pedersen kaller et jubelår.

– 2011 er et av de aller beste årene for Petoro. Etter flere år med svært lav reserveerstatning, kan vi i år legge 600 millioner fat til våre reserver. Det er den største reservetilgang siden Ormen Lange i 2003, sier Pedersen.

Les også: 128 milliarder i statskassa

Høy produksjon

Nå tror han Petoros produksjon på norsk sokkel vil holde seg stabil i årene som kommer.

– I 2011 var vi med på Johan Sverdrup og Skrugard i Barentshavet. Til sammen bidrar dette til at SDØE-produksjonen kan fortsette på dagens nivå, rundt 1 million fat oljeekvivalenter per dag, de neste ti årene.

Les også: Aldous truer økt utvinning

– Feil utvikling

Ifølge Petoro har selskapene på sokkelen blitt mer opptatt av økt oljeutvinning. Men det er likevel fremdeles liten fremdrift.

– 600 millioner fat i reservetilgang er et fantastisk tall. Men om lag tre firedeler av reservetilførselen til SDØE i fjor skyldes beslutningene om å investere i gasskompresjon på feltene Troll og Åsgard. De representerer ikke et gjennombrudd for den betydelig større utfordringen det er å øke oljeutvinningen fra de modne feltene. Utviklingen går feil vei med hensyn til boring av produksjonsbrønner som er et av de viktigste tiltakene for økt oljeutvinning.

Les også: Staten sikret seg "Gullblokka"

Trenger flere brønner

Ifølge Petoro har det vært vanskelig å få boret planlagte brønner på de store, modne feltene. En viktig årsak er at boreanleggene i stor grad benyttes til brønnarbeid for å vedlikeholde eksisterende brønner. I 2011 ble det ferdigstilt 19 produksjons- og injeksjonsbrønner.

– Petoros analyser viser at det må bores to til tre ganger flere produksjonsbrønner per år enn det er blitt gjort de siste årene dersom de mange gjenværende boremålene på de modne feltene skal utvinnes innenfor installasjonenes levetid, sier Pedersen.

Det er fortsatt store gjenværende reserver i de eksisterende feltene, og Petoro arbeider med å analysere ulike løsninger som kan sikre optimal og mer langsiktig utvikling av Snorre, Gullfaks og Heidrun.

Les også: Statoil-salget er det største på ti år

Enorme verdier

Netto kontantstrøm til staten fra direkte eierskap i olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel (SDØE) var 128 milliarder i statskassa , 24 prosent opp fra 103,6 milliarder i 2010.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Staten fikk i fjor tillagt nettoreserver på hele 601 millioner fat, som er største reservetilgang siden Ormen Lange i 2003.

Sammen med nye store funn bidrar dette til at SDØE-produksjonen kan fortsette på dagens nivå – om lag 1 million fat oljeekvivalenter per dag - de neste ti årene.

Borten Moe: Vil ikke love Petoro-styrking

Les også:

Bekymret for at oljereservene glipper

56 milliarder fra statens olje

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.