INDUSTRI

14 julegavetips til de som er glad i dingser

Bilde: Samsung/Nescafe/Colourbox

Til gjerrigknarken

Hvorfor kaste alkaliske batterier når du kan lade dem opp? Strongs Elixia-lader gjør akkurat det. I stedet for å kaste AA- og AAA-batterier kan du lade dem opp. Vi har prøvd og fått tilbake spenningen i batterier­­, men om de er helt utladet, er håpet ute.

Tester som er utført i USA viser at det er mulig å lade opp like batterier mellom syv og ti ganger, men neppe slik at de inneholder like mye energi som da de var nye. Laderen lader også opp NiMH-batterier, og de blir like smekkfulle hver gang.

Det innebygde sikkerhetssystemet kutter ladingen når batteriene er fulle.

Revo Supersystem

Til den kresne radiolytter

Det året vi går inn i er det siste fulle året med FM. Da kan en ultra-superduper digital radio være gaven til den svært heldige radio­lytter. Revo Supersystem er kanskje den beste som er å få.

Høyt­talerbestykningen gjør den til noe spesielt. To ganger 3,5-tommer, og skikkelig tunge sådanne i front, og en 5-tommer i bunnen gjør NRK klassisk til rene symfoniorkesteret.

Dette er selvfølgelig en DAB+-radio, men den tar seg også av DAB og FM. Dessuten er den en Bluetooth-høyttaler, og siden den har wifi, kan den også spille av all verdens nettradiostasjoner.

Den fungerer også med Spotify Connect, eller musikk fra pc-er og Mac-er. Og som om det ikke var nok, kan den settes opp med Revos egen app i et multiromssystem med andre Revo-radioer.

Her er det bare å snikmyrde sparegrisen, for herligheten koster 7499 kroner. Velg mellom fem diskrée fargetoner. Ikke noe knallrødt her, nei.

LEGO technic

Til ingeniøren in spe

Kreative leker er alltid bra for å stimulere ingeniørgenet. Slik som Lego. Men det går an å rette inn innsatsen enda mer. LEGO technic er rene ostebiten for de unge som skal lokkes til ingeniørutdannelse.

Det er fint med alskens byggeklosser, men du kan også utstyre den håpefulle med elmotorer, pneumatikk og mye annet.

Det å bygge biler, kraftoverføringer, modeller av stempelmotorer, kraner og mye annet er rene hjernevasken i riktig retning.

Pris fra rundt 500 kroner.

Til den hendige

Den er verken ny eller billig, men når sant skal sies, er Bosch GEX 150 Turbo Professional noe av det deiligste undertegnede har i verktøysamlingen.

I løpet av over ti års bekjentskap har denne superpotente slipemaskinen slipt gulv, møbler, benker og gjort at behovet for båndsliper har opphørt.

Denne kan nemlig stilles om fra oscillasjon til rotasjon som gjør den til rene høvelen. Finpussen tar du med oscillasjon.

Maskinen kan også brukes til polering, så her er det mulig for rask tilbakebetaling av julegaven, som koster fra rundt 4000 kroner.

Oral-B SmartSeries 7000

Til gliset

Det er et uomtvistelig faktum at en elektrisk tannbørste er mye mer effektiv enn en manuell. Ikke bare jobber den mer effektivt, den leder deg gjennom de to minuttene som trengs morgen og kveld for å holde tannlegen på avstand.

Oral-B SmartSeries 7000 snakker med smartmobilen din over Bluetooth. Her kan du bli fortalt i klartekst om du er flink eller ikke. Det er som å ha tannlegen tittende over skulderen, og undersøkelse­­r viser at det virker. Den som pusser blir mer ivrig­­ i tjeneste­­n. En investering i en slik, fra rundt 1500 kroner, er både nyttig og helsefremmende.

Sony Z5 Professional

Til den taleføre

Ny mobil til jul er alltid en vinner, og her er det mye å ta av i alle prisklasser. I det øvre sjiktet finner vi Sonys nye Z5 Premium.

Den er kåret som den aller beste telefonen for tiden av Tek.no og skiller­­ seg ut fra den store hop på et par områder. For det første har den en skjerm på 5,5 tommer med 4K-oppløsning­­.

Det er temmelig nøyaktig fire ganger så mye som på Apple Iphone 6s Plus i like store skjerm. Sonyen­ er også lettere, den er vanntett, kan ha ekstra minnekort, har større batteri, bedre kameraer og er billigere.

Epson ET-4550

Til den skriveføre

En multifunksjonsskriver er noe alle hjem bør ha. Men de fleste kommer med et lite/stort minus. Blekk­patroner som går tomme bare du nyser, og som koster en liten formue.

Det er nok en stilltiende avtale om å holde et høyt prisnivå, og hittil har alle produsentene vært veloppdragne. Men ikke Epson.

For deres nye ET-4550 koster mer, litt under 5000 kroner, men er svært mye billigere i drift. Det følger med seks fargetanker på 70 ml og to sorte på 140 ml som holder til 11.000 utskrifter. Det reduserer driftskostnadene med 70 prosent. Endelig!

Ja, og så har den selvfølgelig skanner, kopimaskin og faks!

 

MySway

Til den late

Hvorfor gå når du kan la MySway gjøre grovarbeidet? Denne selvbalanserende plattformen durer av gårde i inntil 12 km/t og koster bare 3333 kroner på My-Sway.no.

Batteriene holder opptil 15 km, og den sliter seg opp bakker på opptil 30 graders helning. Den lille ganghjelperen veier 11 kilo og er IP 54 sertifisert.

Nescafe Dolce Gusto Stelia

Til koffeinslaven

For dem som ønsker seg et «space-et» kjøkken, kan kaffemaskinen Nescafe Dolce Gusto Stelia være tingen. Med de riktige kapslene og noen trykk på berøringspanelet brygger den kaffen du vil ha på sekunder.

Maskinen lanseres sammen med en ny kaffetype; espresso Yunnan fra Kina, som skal være noe helt for seg selv. Produsenten lover kaffetørste nordmenn omtrent Nirvana. Kanskje verdt 1999 kroner?

Tiny Audio C5

Til bilen

To millioner norske biler ønsker seg DAB+ til jul. Det bør de få. For eksempel nye Tiny Audio C5, en helt ny biladapter med den viktige funksjonen «Service Following», som gjør at den holder NRK-kanalen selv om du kjører inn i en annen NRK-region.

Med svært brukervennlig grensesnitt, veldig god antenne og mulighet til å lade mobilen i adapteren, kan det knapt blir bedre jul for bilen og alle som sitter inne i den. Prisen er rundt 1900 kroner.

Electrolux Mix & Go.

Til den sporty

Alle med respekt for sin egen sportslige utstråling må ha med seg en eller annen flaske med væske. Gjerne vann, men de avanserte stiller med egen sportsdrikk.

For disse sliterne kan det Electrolux kaller en sportsblender «Mix & Go» til 399 kroner, være midt i blinken. To kniver i én av de to flaskene som følger med gjør isbiter, frukt, grønnsaker, nøtter og frø til en nærende væske som får kroppen til å yte det lille ekstra.

Til den beduggede

Det er alltid greit å sjekke innholdet av C2H5OH i blodet etter en stri juletørn. Spesielt hvis man skal ut i trafikken med bil.

Det kan fort blir veldig ubehagelig og dyrt om konstablene finner ut at du har mer enn 0,2 i promille. Så en promilletester er en fin forsikring.

FCA 35 er siste skrik og gir deg promillen i røde tall. Brenselcelleteknologi sørger for svært stor nøyaktighet, og for rundt 1200 kroner kan paybacktiden bli særdeles kort.

Sonos PLAY:5

Til ørene

Nye Sonos PLAY:5 er den beste strømme­høyttaleren vi har under­­­holdt ørene våre med. Men så koster den nesten 5000 kroner også. En titt bak gitteret rettferdiggjør utbetalingen.

Hele seks kilo bestykket med seks høyttalerelementer og separate forsterkere. Det er bass så det holder, men også diskant. Legger du den ned, gjengir den stereo. Står den, blir det mono, men har du to, blir det et skikkelig stereoanlegg.

Samsungs Powerbot VR9000.

Til alle

Støvsuging er ingen drømmejobb og bør snarest overlates til digitale elektromekaniske slaver. En støvsugerrobot er tingen, og ingen suger bedre enn Samsungs Powerbot VR9000.

De fleste slike suger lite eller ingenting. De bare børster, men denne står faktisk til navnet, men så har den stort batteri også.

Den har selvfølgelig børstefunksjon også, og på grunn av en leddet oppbygging er den en kløpper på dørstokker. Som alle slike har den sensorer som hjelper den rundt i huset og med å unngå trapper, men denne har til og med kamera.

Det gjør at den ikke kjører med full hastighet inn i møbler og vegger, men sakker ned. En bedre hjelper er vel knapt mulig å få i huset.

For 8000 kroner kan den rengjøre når folk er på jobben, og hva er bedre å begynne med enn drysset fra julegrana?