INDUSTRI

Viking Lady på klima-skryteliste

Norsk hybridskip hedres som bærekraftig teknologi.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
28. juni 2012 - 10:10

Forsyningsskipet Viking Lady som går på gass, og har brenselcelle og batteridrift i tillegg, har kommet på listen over 100 viktige innovasjoner for en bærekraftig framtid.

Listen ble presentert under klimatoppmøtet Rio+20. Den er satt sammen av ulike innovative løsninger fra 56 land og kalles Sustainia100.

Framtidshåp

Den presenteres som fullverdig guide til skalerbare løsninger som kan bidra til å skape bærekraftige samfunn.

Alt på listen er teknologier og løsninger som allerede eksisterer, men som foreløpig ikke er gjennomført og testet i fullskala.

Les også: Norsk bygg hylles i Rio

Prius

Hybridskipet Viking Lady, nå også kalt sjøens Prius, er utviklet i et samarbeid mellom rederiet Eidesvik offshore, motor- og utstyrsprodusenten Wärtsilä og Det Norske Veritas.

Prosjektet Fellowship I og II tester ut battericeller og batteripakker til erstatning for dieseldrevet hjelpemotor.

Nå testes bruk av batteripakker om bord i prosjektet Fellowship III.

Les også: På tokt med Viking Lady

Utjevner

– Verken brenselcellen eller gassmotorene, det vil si dual fuel-motorene, er optimale på å takle variabel last. De er mest effektive når de kjøres på jevn last. Ved å lagre energi på batteri og ta det ut raskt ved behov, kan vi spare veldig mye drivstoff og dermed redusere utslipp betydelig, sier Bjørn-Johan Vartdal, leder for hybridprosjektet.

DNV-direktør Bjørn Kr. Haugland var stolt og beæret over at prosjektet er med på Sustainable100-listen da det ble presentert i Rio.

Energieffektivt

– Kommersiell skipsfart er en økende kilde til klimagassutslipp. Fellowship hybridsystem som kombinerer LNG-motorer, brenselcelle som bruker naturgass og batteripakker for å ta belastningstopper, kan redusere skipenes utslipp med opptil 50 prosent og gi 30 prosent bedre energieffektivitet sammenliknet med konvensjonelle framdriftssystem, sa Haugland i Rio.

Fellowship III startet opp i fjor høst og skal pågå i tre år. Prosjektet støttes med ca. 15 millioner kroner av Norges forskningsråd. Totalt budsjett er på 38 millioner kroner.

Les også: Norske forskere gjør skipsfarten renere

VIP

Sustainia100 ble presentert av tidligere statsminister og bærekraftguru Gro Harlem Brundtland, Nobel-prisvinner og leder av FNs klimapanel, Dr. Rajendra Pachauri, EU-kommisjonær for klimatiltak, Connie Hedegaard, mediemogul og filantrop Ted Turner og 150 prominente gjester.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Verdens første hybridferger i Skottland

Dette bilskipet går på solkraft

Langt skritt for landstrøm

Luftpute sparer 50 prosent energi

IMO-skryt til norsk shipping

Slipper CO2-avgift  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.