IT

Verdens raskeste bredbånd for privatpersoner

Interessert i to gigabit i sekundet til 300 kroner i måneden? Flytt til Japan.

RASKT: Den Sony-eide nettleverandøren So-net Entertainment i Japan hevder de nå har verdens raskeste bredbånd til privatpersoner. Nedlastingshastigheten er to gigabit i sekundet.
RASKT: Den Sony-eide nettleverandøren So-net Entertainment i Japan hevder de nå har verdens raskeste bredbånd til privatpersoner. Nedlastingshastigheten er to gigabit i sekundet. Bilde: Colourbox
29. juni 2013 - 10:00

Den Sony-eide nettleverandøren So-net Entertainment i Japan tilbyr nå det de kaller verdens raskeste bredbånd til privatpersoner. Det skriver Computerworld.

Den fiberbaserte bredbåndstjenesten heter Nuro, koster 3200 kroner å sette opp, har en nedlastingshastighet på to gigabit i sekundet og en opplastingshastighet på én gigabit i sekundet.

Til alt overmål koster abonnementet drøye 5000 japanske Yen i måneden (300 kroner)og ligger dermed rundt samme prisnivå som noe av de billigste bredbånd-pakkene her hjemme. Et raskt søk viser blant annet at Telenor tilbyr bredbånd med en nedlastingshastighet på 5 megabit i sekundet til 299 kroner i måneden.

Les også: Dette fylket har det kjappeste bredbåndet

Lite hensiktsmessig

Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo er forsker, gründer og kommentator innen informatikk. Han tviler på at privatpersoner trenger superhastighetene som nå tilbys i Japan.

– Båndbredden er veldig avhengig av bruken. Da vi på begynnelsen av 90-tallet startet med nett hjemme var vi fornøyde med 2400 bit per sekund. Hvis du sjekker e-post og nettbank trenger du veldig lite båndbredde. Jeg mener ikke å si at det er moro å bruke nettbank på 1991-standard, men det ville fungert helt fint å betale regningene sine med en milliondel av 2 Gigabit, sier han.

Les også: – Bredbåndsleverandørene driter seg ut på markedsføring

Trenger

ikke napoleonskake

Hannemyr påpeker likevel at folks medievaner setter nye krav til båndbredde, men at to gigabit i sekundet heftigere enn vanlige folk trenger.

– Hvis far i huset skal streame i Full HD eller 3D, mor skal streame musikk i høy kvalitet og sønnen skal spille spill over nettet, begynner det å bli behov for mer båndbredde. Folk vil ikke ha begrensinger på kvaliteten, sier han.

– Men om man trenger 2 gigabit? For å si det sånn: Det er ikke nødvendig. Men hvis noen hadde spurt meg om jeg ville hatt det for 300 kroner i måneden, hadde jeg takket ja. Det er litt som å spørre om man trenger napoleonskake. Man gjør ikke det, men av og til skeier man litt ut, illustrerer han.

Les også: TEST: Hvem har best supernett?

Raskt

Australske Sydney Morning Herald skriver at Googles fiberbredbånd til sammenligning har en hastighet på en gigabit i sekundet, som er hundre ganger raskere enn den gjennomsnittlige internetthastigheten i Austin, Texas og Kansas i Missouri i USA.

Det skal altså gå fort nok i Japan.

Les også:

Ingen blir fornøyd med nye bredbåndsregler

– Bredbåndsleverandørene driter seg ut på markedsføring

Mye av bredbåndet står tomt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.