INDUSTRI

Vant konkurranse: Norsk maskin pakker én vedkubbe i sekundet

Se den i aksjon.

24. mars 2015 - 17:50

På folkefinansieringsfest i Trondheim klarte grundere bak Vepak å sikre seg både seieren og selge aksjer for 250.000 kroner bare på noen få timer.

Selskapet utvikler en hel-automatisk vedpakkemaskin som skal kunne gjøre arbeidet fem ganger raskere enn dagens løsninger.

For hånd rekker man å pakke cirka 30 sekker i timen, ifølge gründerne. Til sammenligning skal deres maskin pakke 150 sekker i timen, eller en vedkubbe i sekundet, og betjenes av en operatør som trer på tomme sekker og tar unna fulle sekker.

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

Fikk idéen over vedkubbene

Daglig leder i Vepak, Ole Holtet, sier det var gøy og nervepirrende å være med på folkefinansieringsfesten. Selskapet ble offisielt stiftet i 2014, men ideen har de gått med allerede siden 2012.

– Hvordan fikk dere idéen?

– Jeg og medgründer Jørgen Møinichen gikk på hver vår linje på NTNU, men bodde sammen på Singsaker studenterhjem. En sommer, mens vi var studenter, dro vi hjem til faren min for å høgge ved. Vi brukte en vedmaskin. Det tok et par timer. Resten av dagen gikk til å pakke ved i småsekkene, forteller Holtet.

Da Møinichen en dag funderte over om det ikke fantes en vedpakkemaskin som kunne gjøre prosessen lettere, begynte tankene å snurre hos Holtet.

– Etter å ha tenkt en stund, snekret jeg min første prototype, sier Holtet.

Les også: Hvordan oppnår du optimal trekk og riktig fyring i vedovnen?

– Ny era for norsk vedproduksjon

Gründere fikk 400.000 kroner i etablererstipend fra Innovasjon Norge og utviklet produktet videre. I løpet av 2014 hadde de bygget en velfungerende prototype på en maskin som pakker vedsekker fem ganger raskere enn tradisjonelle metoder.

– Maskinen renser vekk løs bark og flis i en separat beholder, fyller veden i riktig mengde og stabler i sekker. Det høye tempoet gjør at vedprodusenten sparer tid og penger til pakkingen, og kan øke produksjonen og lønnsomheten. Dette vil bli en ny era for norsk vedproduksjon, mener Holtet.

Nå jobber de med å bygge tre pilotmaskiner som skal testes ut hos vedprodusenter til høsten.

Se Vepaks presentasjon fra Live Crowdfunding på Technoport, Trondheims teknologikonferanse.

Les også: Oppfinnelsen gjorde gründerne en halv milliard rikere

Tester produkt på marked

Live Crowdfunding ble for første gang arrangert i Norge av Technoport i fjor. Her presenterer gründere sine selskaper, og publikum kan kjøpe aksjer via mobiltelefonen i de eller det selskapet de mener det er verdt å satse på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Crowdfunding er veldig bra alternativ for gründere, mener leder av Technoport, Gøril Forbord.

– Man kan skape mer oppmerksomhet rundt idé og egen bedrift. Man når ut potensielle kunder og tester ut om produktet er noe markedet vil ha.

Gründerne får fem minutter til å presentere idéen. Deretter må de svare på spørsmål fra dommerpanelet.

Så vidt Forbord kjenner til, finnes det ikke mange lignende arrangement hvor publikum kan både oppleve musikk, pitching, og være med og handle aksjer i bedrifter de synes er lovende.

Les også: Enova advarer: Slik må du ikke installere varmepumpen

Flere teknologier

I tillegg til Vepak, deltok en rekke andre gründerbedrifter på Technoports andre Live Crowdfunding-arrangement i Norge.

Kyberniesis deltok med ide om å skape et univers av nye dataspill, hvor spillerne kan overføre sin spillhistorikk mellom de ulike spillene.

Hubro Education, et spin-off-selskap fra NTNU, presenterte bedriftssimulatoren JetSim. Simulatoren lar studenter i i økonomi- og regnskapsfag styre bedrifter og konkurrere mot hverandre i et virtuelt marked. For å vinne må de bruke fagteori. Selskapet er lokalisert på Innovajonssenteret Gløshaugen. Se pitchen deres her.

Telemotix, etablert i 2012, har utviklet en minicomputer, Telemotix TAG, som skal plasseres i biler for å samle inn informasjon om fart, akselerasjon, bremsing. med mer. Se pitchen deres her.

Les også: Merker store passasjerer med sjakkmønster - for å unngå at de blir en propp i nødutgangen

Doblet aksjesalget

I løpet av de to timene arrangementet varte, ble det investert over 600.000 kroner. Det er en dobling fra i fjor.

Aksjehandelen foregikk gjennom Fundedbyme. Interesserte kan fortsatt investere i selskapene her.

Les også:

 

40, 30, 28, 17 etasjer - sjekk høyhusene som står i kø i Norge

Advarer mot å importere vedovner fra utlandet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.