KRAFT

Tester ut vindkraft på Posthuset

Stille: Vindturbinene på Posthuset var bare i drift et par måneder før de ble satt ut av spill av vinden.
Stille: Vindturbinene på Posthuset var bare i drift et par måneder før de ble satt ut av spill av vinden.
20. apr. 2013 - 19:36

Det er ingen fart i de små vindturbinene som Entra Eiendom har plassert på taket av 24. etasje på Posthuset i Oslo. Seks moduler som alle har tre enheter, ble plassert ut i fjor sommer.

– De snurret frem til september, da kom det noen kraftige stormer. Leverandøren har lagt inn en form for selvdestruksjon i turbinene. De skal bryte sammen ved vind godt over 35 sekundmeter, men det viste seg at de kollapset allerede ved 20 sekundmeter, forteller Carl Henrik Borchsenius, prosjektsjef i Entra Eiendom.

Nå venter Entra Eiendom på at den amerikanske produsenten WindStream Technologies skal levere en bremseenhet til turbinene.

– Med den plasseringen her er sikkerhet det aller viktigste. Vi vil ikke risikere løse deler, og derfor er det heller ingen aktivitet.

Les også: Her er Norges mest produktive vindturbin

Ingen dokumentasjon

Installasjonen på Posthuset kan produsere opp til 1 kW.

– Utfordringen er å få stabil vind over tid. Vi opplever sjelden stabil 10–12 sekundmeters vind over tid her, sier prosjektleder Borchsenius, og peker på Entras vimpler som vaier over vindturbinene.

En vimpel vaier i vinden. Den andre, som bare står et par meter unna, henger slapt ned.

Entra Eiendom ønsker å finne ut mer om hvordan vindkraft fungerer på bygg i bynære strøk.

– Det finnes mye dokumentasjon på store vindturbiner, men lite på små bygningsintegrerte installasjoner. Entra ønsker å bidra til at det bygges opp kompetanse på dette området, for det er en stor utfordring å få ned energiforbruket i bygg. Men det er ikke slik at vi tror at dette kommer til å redde verden, smiler prosjektsjefen.

Les også: Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet

Posthuset (tidligere Postgirobygget) i Oslo.
Posthuset (tidligere Postgirobygget) i Oslo.

Prosjekt i Trondheim

Når bremseenhetene er på plass, ønsker Entra Eiendom å plassere ut vindturbiner også på et kontorbygg på Brattørkaia i Trondheim.

 Sintef overvåker prosjektet. Vindhastighet, vindretning og strømproduksjon måles og logges.

– På toppen av Postbygget kan man forvente mer vind enn nede på bakken, men samtid er det stor turbulens. Dette gir nye utfordringer som vi må forske videre på, sier Matthias Haase ved Sintef Byggforsk, som fortsatt kartlegger vindforholdene.

– Andre utfordringer er støy og vibrasjoner til områdene. Vibrasjonene kan fortsette inn i bygg. Disse turbinene er forholdsvis små og produserer ikke stor støy, og vibrasjon ser heller ikke ut til å være et stort problem, sier Haase, som understreker at Sintef ikke er engasjert til å gjøre detaljerte vibrasjonsmålinger.

– Det er interessant at noen forsøker å teste ut dette. Vi trenger mer kunnskap, sier seniorrådgiver i Skanska Marit Thyholt.

Les også: Her er vindkraft nå billigere enn kull

Valgte solenergi

Sammen med Entra Eiendom, Snøhetta, Hydro og Zero planlegger Skanska å bygge Norges første energipositive forretningsbygg, Powerhouse, på Brattørkaia i Trondheim.

Også her har vindkraft vært vurdert, og forkastet.

– Hvis vi skulle hatt vindturbiner der, måtte de vært høyt oppe for å unngå turbulens og for å få god nok effekt. Det ville krevd store og tunge konstruksjoner, og vi ville vært nødt til å forsterke bærekonstruksjonen i bygget. Til det går det energi, og dermed går vinningen opp i spinningen, sier Thyholt, som også ser andre utfordringer med vindkraft – som støy, turbulens og risikoen for løse deler.

– Vi satser derfor fullt og helt på solkraft.

Les også:

Ny type solceller kan forlenge batterilevetiden på telefoner

Energien er like skitten i dag som i 1990

Apple tar patent på iMølle  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.