BYGG

Snart kjører toget her

NY TUNNEL: Det første persontoget som skal kjøre gjennom Bærumstunnelen er et flytog med avgang fra Sandvika 04:24 søndag 28. august.
NY TUNNEL: Det første persontoget som skal kjøre gjennom Bærumstunnelen er et flytog med avgang fra Sandvika 04:24 søndag 28. august. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
24. aug. 2011 - 17:15

Bærumstunnelen mellom Lysaker og Sandvika Lys i tunnelen for Vestkorridoren .

Før persontogene slipper til søndag, skal det kjøres godstog i tunnelen et par døgn for å få pakket sporene godt nok før passasjertogene slipper til.

Bærumstunnelen: Lys i tunnelen for Vestkorridoren

Merkedag

Det første godstoget kjører inn i Bærumstunnelen fredag 26. august klokken 04:14.

Et flytog fra Sandvika klokken 04:24 søndag 28. august blir det første toget som går gjennom tunnelen med passasjerer, og det første NSB-toget kjører inn fra Lysaker-siden 06:41.

Strekningen åpnes offisielt en uke etter trafikken er satt på: Fredag 2. september.

Les også: Bærumstunnelen: Sveiser sammen Østlandet

Øvelse i kveld

I kveld arrangeres en stor redningsøvelse i tunnelen, slik at ansatte i alle nødetatene blir kjent med evakueringsmuligheter og redningsforhold.

Denne øvelsen skulle egentlig bli gjennomført i juni, men har blitt utsatt til i dag fordi alle tekniske installasjoner måtte være på plass først.

BILDESERIE: Bærumstunnelen blir til

Store tall

Første salve i tunnelen ble avfyrt i juni 2007.

Siden den gang er det støpt 1000 meter betongkulvert og sprengt og pigget bort 1.270.000 kubikkmeter fjell. Det er brukt 20.600 betongsviller, 24.800 meter 60-kilos skinner og 16.000 kubikk med pukk for å lage 6,7 kilometer nytt dobbeltspor.

Arbeiderne hadde i juni lagt ned 1.465.234 arbeidstimer på 1.511 dager i prosjektet, som har hatt en prislapp på 3,1 milliarder kroner. På det meste har 200 personer fordelt på fire skift i døgnet og fire entrepriser jobbet på strekningen.

BILDESERIE: Slik sages fjell med wire

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Flere tog

Når tunnelen åpner vil det gi plass for 22 tog i timen vest for Oslo, mot 11-12 tog pr. time i hver retning frem til nå.

Alle tog vil spare 3-4 minutter mellom Lysaker og Asker, og sammen med sommerens Kleppa: – Oslo S-utbyggingen gikk etter planen blir innspart reisetid og punktlighet for pendlerne godt merkbar, mener Jernbaneverket.

BILDESERIE: Takstrøm skal hindre togkaos

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.