T2

Norsk vellyd

TEST: Hegel H70.

Hegel H70.
Hegel H70. Bilde: Watt
Håvard Holmedal
28. jan. 2013 - 19:08
Vis mer

Denne testen er en del av vår store test av Topp lydopplevelse til overkommelig pris .

Det er lett å la seg dupere av at produktet er norsk, men dette er velbygd, solid og ordentlig.

På innsiden befinner det seg en forsterker på 2 x 70 Watt, to digitale innganger (coax og optisk) og en USB-inngang for alle som vil spille av PC-filene sine på stereoanlegget.

Snakker vi om design er Hegel definitivt annerledes med kun tre objekter plassert på fronten. Av-og-på-knapper i midten, volumet på høyre side og signalvelgeren på venstre. Jeg synes det ser litt mer ”hifi” ut enn tilfellet er hos flere av de andre, men det kan jo ha mye med en viss smak å gjøre.

USB-inngangen behøver ikke en egen driver, men har du en Apple-bærbar eller stasjonær må du inn i ”systemvalg”, inn på ”maskinvare” og deretter må du klikke på ”lyd” og velge riktig kilde for lyd ut. Det burde være relativt overkommelig for de fleste.

TEST: Ekte hifi på hodet

God musikkformidler

Hegel H70 spiller glimrende, og viser både kontroll og ryddighet som få andre. I tillegg har den flott tyngde i bassen, ganske så imponerende trykk og tyngde sett opp mot prisen, og en oppløsning i mellomtone og diskant som henter frem livgivende detaljer og musikalsk engasjement.

Forsterkeren virker også utrolig stille. Mens de andre i testen er stille og tilbakeholdne, eller litt frempå og urolige, virker H70 ganske energisk og åpen samtidig som den holder seg imponerende rolig og behersket.

Den fokuserer veldig bra på stemmer og instrumenter rundt omkring i lydbildet og tegner dem opp med veldig skarpe og tydelige konturer. Sammen med en uvanlig stille og ”svart” bakgrunn gir det egenskaper som nesten kan sammenliknes med langt dyrere forsterkere når vi snakker om perspektiv og rommets dybde, bredde og høyde.

Superlyd

Uansett hva jeg lytter til på denne forsterkeren henger jeg meg opp i presisjonen og den fine rytmikken, i tillegg til følelsen av at alt som skjer fra bassen og oppover til den øverste diskanten henger strålende sammen rent tidsmessig.

Her er det ingen følelse av at bassen kommer litt bakpå – uansett hvor tung den måtte være, at den henger på noe vis, eller at diskanten jager av gårde så vidt i forveien.  

Den tonale balansen er også veldig god, men det kan man jo også si om mange av de andre forsterkerne i testen.

Summen av de forskjellige egenskapene gjør Hegel H70 til en veldig god og levende musikkformidler, men det er tross alt en liten smule begrenset hva den kan pumpe ut av effekt, og den er ikke helt der hvor NAD befinner seg i forhold til krefter. Derfor gjelder det å ikke kjøpe de største høyttalerne du finner.

Behøver du enda litt mer effekt og krefter er det ikke veldig langt opp til Hegel H100 som er et helt annet beist.

Konklusjon

Det å skulle skille de beste i denne testen er faktisk ganske vanskelig. De enorme forskjellene i lydkvalitet som man leser om enkelte steder på nettet, og de tilhørende beskrivelsene av klang og oppløsning, synes jeg er vanskelig å være enig i.

Når det er sagt er det noen forsterkere som er en smule bedre enn de andre, og som kan gjøre hifi-livet ditt til en sammenhengende nytelse hvis du ikke tuller det bort ved å kjøpe alt for store høyttalere.

De digitale inngangene gjør Hegel til et enda bedre kjøp, men det er selvsagt bare hvis du faktisk seriøst vurderer å benyttet PC-en som lydkilde.

Den innebygde D/A-konverteren er god, men den gjør ikke underverker med nettverkspilleren din, eller din noe aldersstegne CD-spiller.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Gode høyttalere for lite penger

Ekte highend-høyttalere på billigsalg

Disse får maks lyd ut av din iPhone  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.