SAMFERDSEL

Nå skal Sørlandsbanen og Vestfoldbanen kobles sammen

Utredningen av å koble sammen Sørlandsbanen med Vestfoldbanen skal settes i gang. (Bildet er for ordens skyld fra Østfoldbanen).
Utredningen av å koble sammen Sørlandsbanen med Vestfoldbanen skal settes i gang. (Bildet er for ordens skyld fra Østfoldbanen). Bilde: Rune Fossum/NSB
18. mars 2014 - 11:33

Under Jernbaneforum 2014 ble det full jubel i salen da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) lovet start på utredningsarbeidet for å koble sammen Sørlandsbanen og Vestfoldbanen.

– Jeg kan ikke love når koblingen eventuelt vil skje, men Samferdselsdepartementet vil nå be Jernbaneverket sette i gang med utredningsarbeider for sammenkoblingen, sa Solvik-Olsen til en fullsatt sal.

Stor jubel

Da Nasjonal Transportplan (NTP) ble lagt frem i april i fjor, stod det ingenting om sammenkoblingen av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen, til den såkalte Grenlandsbanen.

Dette ble endret da stortingsflertallet stemte for sammenkoblingen i juni. Og regjeringen varslet at Jernbaneverket ville bli bedt om å utrede sammenkoblingen innen 2018.

Det vakte stor jubel blant jernbaneentusiastene som deltok på Jernbaneforum da samferdselsministeren varslet at arbeidet skal settes i gang nå.

Les også: Dropper ballast - støper sporet rett i tunnelgrunnen

En time kortere reisetid

En sammenkobling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen vil gjøre reisetiden mellom Sørlandet og Oslo opp til en time kortere enn i dag.

Den har i lang tid blitt etterspurt av ordførerne i Vest-Agder, som i februar sendte en uttalelse til Samferdselsdepartementet og samferdselsministeren.

I brevet understrekte de at sammenkoblingen av banene er en sak av svært stor betydning for deres fylke, og krevde oppfølging av løftet i løpet av kort tid.

Tidligere i år sendte også samtlige ordførere i Aust-Agder det samme oppropet til Samferdselsdepartementet.

Les også: Nå kan du se hvor ofte ditt tog er forsinket

Jernbaneverket er klare

Reidar Braaten i Jernbaneforum sør er veldig glad for at statsråden nå vil bestille utredningen.

– Denne koblingen vil gjøre at man kan reise en time kortere fra Kristiansand til Oslo. Er Jernbaneverket klare til å sette i gang med utredningen så den er ferdig i god tid før 2018?, spurte han Jernbanedirektør Elisabeth Enger.

– Det vet du at vi er klare for, svare Enger.

Og la til at Jernbaneverket vil være klare til å sette i gang med arbeidet så snart de får muligheten fra Samferdselsdepartementet.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fornebubanen kan bety farvel til motorvei gjennom Oslo

Nå starter planleggingen av lyntog til Gøteborg

Svenskene har bygget for 200 km/t. Det er bare for Norge å koble seg på  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.