IT

Nå kan videomøtet auto-redigeres som en TV-debatt

Og ny kodek skviser 1080p inn på 1 Mbit/s.

12. mars 2014 - 13:00

Ciscos norske videokonferansedivisjon på Lysaker har ikke ligget på latsiden det siste året.

De har utviklet i voldsomt tempo og i dag slipper de ut en veritabel produktflom på en konferanse i Florida.

– Gjennom flere år har vi studert hvordan TV-debatter redigeres gjennom flere kameraer slik at seerne får en best mulig opplevelse. Vår nye Speaker Track er en digital automatisert variant av et slikt redigeringsrom. Møtedeltakerne får en blanding av oversikt over rommet og nærbilder av de som snakker i det andre møterommet, sier sjefen for endepunktsdivisjonen i Cisco, Snorre Kjesbu.

Sniktitt

Vi fikk en sniktitt på det nye systemet uka før det skal presenteres for verdensmarkedet og må medgi at det virker som om noen sitter og følger med i et kontrollrom.

Opplevelsen blir ganske ulike et vanlig videomøte slik som Speaker Track hele tiden redigerer utsnittene vi ser.

– Når det er mange mennesker i et møte er utfordringen å få ledet oppmerksomheten til den som snakker. Her bruker vi to HD-kameraer i hvert rom som jobber sammen. Programvaren gjør ansikt- og kroppsgjenkjenning og bruker det sammen med lydbildet fra to mikrofoner som triangulerer seg frem til posisjonen lyden kommer fra. På den måten kan Speaker Track med stor sikkerhet danne seg et bilde av hva som skjer i rommet og sørge for at kameraene gir en god blanding av oversikt og innzooming på den som snakker, sier teknisk markedsingeniør i Cisco, Lars Haugan.

Når noen i det andre rommet snakker, zoomer kameraet inn på vedkommende. Tegner noen på tavla innerst i rommet følger kameraet både person og tavle.

Snakker noen i vårt eget rom hopper bildet av det andre rommet tilbake til oversikt. Har noen reist seg og kommer utenfor bildet zoomer Speaker Track litt tilbake for å få med personen.

– Vi tror dette kommer til å gjøre videomøter på en eller to skjermer til en vesentlig bedre opplevelse enn det som har vært mulig til nå, sier produktsjef for romsystemer, Anders Mortvedt.

Les også: – Det er i Norge det nye innen videokonferanse ser dagens lys

Speaker Track: De to automatiske kameraene i møterommet følger deltakerne. Når ingen snakker får motparten et oversiktsbilde. Når en deltaker presenterer noe på tavla innerst i rommet zoomer et av kameraene inn på vedkommende og presenterer et nærbilde.
Speaker Track: De to automatiske kameraene i møterommet følger deltakerne. Når ingen snakker får motparten et oversiktsbilde. Når en deltaker presenterer noe på tavla innerst i rommet zoomer et av kameraene inn på vedkommende og presenterer et nærbilde.

Produktras

Det er ikke bare Speaker Track som er ny maskinvare fra ingeniørene på Lysaker.

Cisco lanserer også en helt nye serie på ni produkter med ny design, ny programvare og med priser som er fra 10 til 40 prosent lavere enn tilsvarende produkter har vært til nå.

– Dette er blant de mest avanserte produktene vi har laget noen gang og da er det ikke bare elektronikk og programvare jeg snakker om. Vi har en designavdeling her på Lysaker som jeg vil påstå konkurrerer godt med Apple sin. Ikke minst har vi lagt vekt på brukervennlighet, service og enkel installasjon. Det skal ikke ta mer enn åtte minutter fra du åpner esken til selv de største anleggene våre til du er i gang med videomøter, sier Kjesbu.

Les også: Nå kan bedrifter ringe direkte fra Lync

Ultralyd

En av de nye innovasjonene er det Cisco kaller Intelligent Proximity - intelligent nærhet. Den fungerer med en app og finnes i første omgang til iOS og snart til Android.

Når du går inn i et rom hvor det foregår et videomøte vil nettbrettet eller mobilen automatisk vise innholdet som presenteres i møtet. Uten at brukeren trenger å gjøre noe.

– Innholdet sendes over WiFi, men bare til brukere som kan motta et signal på ultralyd. Ultralydsignalene aktiverer appen og siden de ikke går gjennom veggene blir innholdet bare presentert for møtedeltakerne som er i rommet. Brukerne kan også spole tilbake og se innhold de har gått glipp av og de kan lagre innholdet på enheten sin, sier Kjesbu.

Skjulte kabler: Produktsjef for romsystemer, Anders Mortvedt, viser hvordan alt av kabler er skjult i en av de nye toppmodellene til Cisco. Denne har to innebygde Speaker Track-kameraer og kan jobbe med det nye videoformatet H.265.
Skjulte kabler: Produktsjef for romsystemer, Anders Mortvedt, viser hvordan alt av kabler er skjult i en av de nye toppmodellene til Cisco. Denne har to innebygde Speaker Track-kameraer og kan jobbe med det nye videoformatet H.265.

Først i verden

Tre av de nye møteromsenhetene er de første i verden som benytter den nye videokodeken H.265.

Den nye kodeken, som Tandberg-veteranen Gisle Bjøntegaard har vært med å utvikle, reduserer bitraten betydelig.

– Med den nye kodeken er det mulig å overføre video i 1080p med 60 bilder i sekundet på ned mot 1 Mbit/s. Vi får omtrent den samme kvaliteten på halve bitraten og det er et stort sprang for denne bransjen, sier Kjesbu.

Les også:

Telenor tar opp konkurransen med Skype

EU vil tvinge Apple over på USB

Microsofts nye gullegg klekkes ut i Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.