OLJE OG GASS

Lokker fram innovasjon

INNOVASJONSPORTAL: Prosjektleder Sigrun Daireaux er svært fornøyd med responsen på innovasjonsportalen. I de to måneden den har vært i drift, er det kommet ca. 120 forslag, 60 hver måned.
INNOVASJONSPORTAL: Prosjektleder Sigrun Daireaux er svært fornøyd med responsen på innovasjonsportalen. I de to måneden den har vært i drift, er det kommet ca. 120 forslag, 60 hver måned. Bilde: Statoil
Tore Stensvold
29. mars 2011 - 07:14
Vis mer

I januar åpnet Statoil en nettportal for å motta gode ideer innen sju teknologiområder.

Mange forslag

Etter to måneders drift var det registrert 120 forslag, 60 i måneden.

– Vi håper det skal fortsette slik, sier prosjektleder Sigrun Daireaux til Teknisk Ukeblad.

Hun lover at alle gode ideer og forslag blir seriøst vurdert.

– Vi har en egen organisasjon med fageksperter, patentrådgivere og forretningsutviklere som vurderer forslagene, sier Daireaux.



Ambisjoner



Direktør for FoU og forretningsutvikling, Karl Johnny Hersvik, har høye ambisjoner.

– Vi skal forbedre innovasjonskulturen i Statoil. Vi skal bli flinkere til raskt å snu oss rundt med ny teknologi. Det gir oss større fleksibilitet, sier Hersvik.

Han har satt i gang en rekke tiltak, der Innovasjonsportalen er opprettet, et eget Innovasjonsforum er etablert internt og i tillegg jobbes det med skolering i innovasjonsledelse. Enkelte premieringsløsninger ligger det også til rette for.



Løftes opp og fram

Forslag som kommer inn via portalen, premieres ikke direkte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi plukker ut de som vi mener har størst potensial. De kan enten støttes økonomisk ved at vi går inn med venture-kapital, eller indirekte ved at vi hjelper bedriftene videre i prosessen med å komme fram til et nytt produkt.

Sigrun Daireaux sier at innovasjonsportalen er en videreutvikling av Leverandørutviklingsprogrammet (LOOP) som Statoil har kjørt i rundt 20 år. – Det var for å få flere kvalifiserte leverandører til oljeindustrien. I dag har vi mange, men vi trenger mer fokus på teknologi, sier hun.

De som vil legge inn en idé, må velge hvilke av sju kategorier innovasjonen høre inn under. – Det er for å unngå å få inn ideer som ikke har noe med Statoils aktiviteter å gjøre. Vi har også kampanjer for å lokke fram flere løsninger på utvalgte teknologiområder, sier Daireaux.



Konkurransedyktighet FOU-SJEF: Karl Johnny Hersvik anslår at Statoil i år vil bruke 2,4 milliarder kroner til innovasjon og forskning.
Konkurransedyktighet FOU-SJEF: Karl Johnny Hersvik anslår at Statoil i år vil bruke 2,4 milliarder kroner til innovasjon og forskning.

Konkurransedyktighet

Fram til 1. mai er det å kartlegge olje- og gassforekomster under basaltformasjoner som promoteres.

– Dette er et område som kan skape betydelige verdier dersom vi finner de rette teknologiene til å løse denne utfordringen, sier Elin A. Isaksen, informasjonssjef for teknologi.

FoU-direktør Hersvik sier at Statoil er nødt til å bli flinkere på innovasjon og være flinke til å implementere ny teknologi for å være globalt konkurransedyktig.

Les også: – Gi fem milliarder til teknologi

Fossil energi tar flest liv

Statoil utvikler egen CO2-teknologi

Storveis teknologisamarbeid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.