OLJE OG GASS

Kilder til TU: Borten Moe-selskap vurderer å kjøpe deler av Yme-skandalen

– Det trenger vi ikke snakke om, sier Borten Moe.

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, er en av grunderne bak det nye oljeselskapet Okea. Ifølge Teknisk Ukeblads kilder snuser Okea nå på å overta deler av Yme-feltet.
Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, er en av grunderne bak det nye oljeselskapet Okea. Ifølge Teknisk Ukeblads kilder snuser Okea nå på å overta deler av Yme-feltet. Bilde: Håkon Jacobsen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
20. nov. 2015 - 08:59

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe skal ha vært i Spania hos oljeselskapet Repsol i samtaler om å overta deler av det skandaleomsuste Yme-prosjektet.

Borten Moe er en av de sentrale skikkelsene i det nye oljeselskapet Okea, mens Repsol er operatør for Yme etter at selskapet slukte oljeselskapet Talisman tidligere i år.

Teknisk Ukeblad får dette bekreftet fra flere kilder – uavhengige av hverandre – som peker på at Okea ønsker å kjøpe seg inn i Yme.

Oljen er der ennå

Yme er en av de største industriskandalene Norge har sett, der så godt som alt som kunne gå galt har gått galt.

I korte trekk ble plattformen bygget i Abu Dhabi, den ble årevis forsinket, og da den først kom til Norge var den så full av feil at det ikke var forsvarlig å sette plattformen i drift.

Prosjektet har kostet norske skattebetalere, samt involverte oljeselskap et tosifret antall milliarder kroner. Ikke en dråpe olje har blitt produsert. Men det betyr samtidig at ressursene ligger i bakken, klare til å bli hentet opp.

Samtidig med forhandlingene, foregår et arbeid i regi av Repsol for å finne ut hva som skal gjøres med alt som er installert på Yme-feltet (bortsett fra selve plattformdekket - som eies av SBM).

Et forslag til program for konsekvensutredning er for tiden ute på høring. Her kommer det frem at både lagertank, havbunnsinnretninger og lossesystem vurderes for videre bruk på feltet.

Også fjerning for hugging er et alternativ.

– Trenger ikke snakke om det

Etter hva Teknisk Ukeblad forstår skal diskusjonene mellom Repsol og Okea dreie seg om overtakelse av en andel av Repsols 60 prosents-andel i Yme.

Dette er ikke spikret siden det fortsatt skal være snakk om samtaler og ingen formell avtale er inngått.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med Ola Borten Moe, som ikke har ønsket å kommentere informasjonen.

– Du skjønner helt sikkert at du ikke får noen kommentar, verken fra eller til på det. Så det trenger vi ikke å snakke om, sier Borten Moe.

Erik Haugane, som er administrerende direktør i Okea vil ikke kommentere informasjonen om at de skal ha vært i samtaler med Repsol angående Yme. Vi er i samtaler med mange, sier Haugane.
Erik Haugane, som er administrerende direktør i Okea vil ikke kommentere informasjonen om at de skal ha vært i samtaler med Repsol angående Yme. Vi er i samtaler med mange, sier Haugane.

Vette og Yme?

Også Det norske – der en av Okea-grunderne Erik Haugane tidligere var administrerende direktør – skal ha vist interesse for en eierandel i feltet, ifølge en av Teknisk Ukeblads kilder. Det skal ha vært snakk om at Det norske vil overta en andel av Repsols andel.

Med Det norskes overtakelse av Premier Oils rettigheter på norsk sokkel, som ble kjent for kort tid siden, følger også operatørskapet på Vette (tidligere Bream).

Vette ligger i umiddelbar nærhet av Yme – faktisk så nært at det tidligere har vært vurdert om en felles løsning for begge feltene kan være en mulighet. Dette omtalte Teknisk Ukeblad i oktober 2013.

Premier Oil og daværende Yme-operatør Talisman skal visstnok ikke ha kommet til enighet rundt dette. På den annens side var norske oljemyndigheter svært positive til ideen om en samordning. På dette tidspunktet satt nevnte Borten Moe i førersetet som olje- og energiminister.

Det norske har ikke ønsket å uttale seg om opplysningene.

Yme passer i profilen

Tidligere har Okea uttalt tydelig hva slags prosjekter de skal satse på.

– Vi skal være et selskap som først om fremst skal gå inn i de beste av de ikke-utbygde prosjektene. Det er størrelser på 50 til 100 millioner fat, og som til nå ikke er bygget ut, fortalte administrerende Erik Haugane til DN.

Yme passer inn i denne profilen ved at det er om lag 68 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter på feltet – til en verdi av flere titalls milliarder kroner.

I tillegg er allerede mye av jobben på Yme gjort: Infrastruktur er på plass, lagringstank er installert vellykket på havbunnen, brønner er klare, samt at røropplegg til tankbåt og en rekke andre elementer er klappet og klart.

En av kildene forteller Teknisk Ukeblad at det i løpet av relativt kort tid vil bli tegnet en intensjonsavtale mellom Okea og Repsol der sistnevnte påtar seg ansvar for nye studier rundt integriteten på brønner, caissoner og andre elementer som allerede er på Yme-feltet.

– Vi har samtaler med mange

Mandag denne uken skal det også ha vært møtevirksomhet mellom Okea, Repsol og Olje- og energidepartementet.

Repsol har ikke ønsket å si noe om denne tematikken.

Erik Haugane sier følgende til Teknisk Ukeblad på spørsmål om de har vært i samtaler med OED angående Yme:

– Nei. Vi er i en prosess med å bli godkjent som rettighetshaver, så vi har kommunikasjon med departement og myndigheter i forbindelse med det.

– Stemmer det at dere er i samtaler med Repsol angående Yme?

– Vi har samtaler med mange, så vi har ikke noen kommentar til noe av det vi prater om, ifølge Haugane.

Olje- og energidepartementet vil verken bekrefte eller avkrefte innholdet i møtet som skal ha funnet sted mandag. De vil heller ikke bekrefte om et møte har funnet sted mellom disse partene.

Råttent riggmarked

Teknisk Ukeblad forstår det slik at konseptet man ser for seg vil være å utnytte et riggmarked som nå er pill råttent, for så å benytte seg av en oppjekkbar rigg med produksjonsanlegg om bord.

På denne måten kan man utvinne de påviste reservene på Yme relativt billig.

Analytiker hos Arctic Securities, Christian Yggeseth, sier til Teknisk Ukeblad at det ikke vil komme som noen overraskelse dersom Okea er interessert i Yme.

– Nei, det ville egentlig ikke overraske meg. Det vil være mulig å utvikle feltet, det er fortsatt mye olje der, sier Yggeseth.

– Om de får kjøpt en andel i feltet, vil de ha et betydelig fremførbart underskudd som de kan ta mot den eventuelle regningen. Sånn sett vil det ikke være noen stor overraskelse, sier han videre.

Han sier for øvrig at det han hadde holdt en knapp på som ville være Okeas første kjøp, var Frøy-feltet.

– Det har en likhet med Yme ved at begge feltene ville være reutbygginger av gamle felt, sier Yggeseth.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.