OLJE OG GASS

Kinesere borer «hemmelig hull» i Verdens tak

Tibetplatået ligger har lite infrastruktur, tynn luft og ligger gjennomsnittlig på 4500 meter over havet.
Tibetplatået ligger har lite infrastruktur, tynn luft og ligger gjennomsnittlig på 4500 meter over havet. Bilde: Steve Hicks/Flickr Creative Commons
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. apr. 2014 - 19:35

Kinesiske medier melder at det nylig har blitt boret et syv kilometer dypt borehull på Tibetplatået, noe som skal ha satt opptil flere rekorder.

– Dette er det dypeste borehullet i så ekstreme høyder, skriver South China Morning Post (SCMP) i en artikkel denne uken.

Tynn luft, lite infrastruktur

Ikke bare er boringen den dypeste som har blitt gjort i så store høyder (Tibetplatået ligger på en gjennomsnittshøyde på 4500 meter over havet), men det skal også være en av de mest utfordrende borelokasjonene man kan finne.

Særlig utfordrende er området fordi luften er meget tynn på så store høyder, samt at det gedigne Tibetplatået er nesten blottet for infrastruktur.

Tibetplatået – også kalt Verdens tak – dekker det meste av den autonome regionen Tibet og er det høyest liggende og største platået i verden.

Gjennomsnittshøyden er på 4500 meter over havet, og størrelsen er på 2,5 millioner kvadratkilometer. Til sammenligning er Norges areal på i overkant av 385.000 kvadratkilometer.

Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

Drenerer arbeiderne for energi

Til nå har det avsidesliggende Tibet, tilsynelatende holdt oljeletere på avstand.

Men ifølge SCMP ønsker myndighetene å minske avhengigheten av oljeimport, og finansierer derfor boringen som et forskningsprosjekt.

Ifølge artikkelen er prosjektet omgitt av hemmelighold, og professor Li Haibing fra det kinesiske fakultet for geologi, har ikke ønsket å avsløre hvor på Tibetplatået det har blitt boret, eller hvilke statlige oljeselskap som er involvert.

En annen årsak til hemmeligholdet av boringen på «Verdens tak», er på grunn av de politiske og religiøse stridighetene i området.

Haibing forteller likevel at operasjonene er alt annet enn plankekjøring.

– Tibets høyde og geologi gjør dette blant verdens vanskeligste borelokasjoner. Fragmenterte geologiske strukturer utsatt for kollaps øker risikoen. Dessuten tapper oksygenmangelen i høyereliggende områder arbeiderne for energi, påpeker professoren.

Les også: Dette er verdens største subsea-utbygging

– Interesse fra inn- og utland

Men selv om det kan virke som om oljeselskapenes leteteam har holdt seg borte fra Tibet, viser det seg ifølge South China Morning Post at både China National Petroleum Corporation (CNPC), og China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec) har etterlatt seg fotavtrykk fra området i nærmere 20 år.

– CNPC begynte å utforske Qiangtang-bassenget i sentrale Tibet i 1995. Det ble estimert at området kunne inneholde så mye som 70 milliarder fat oljeekvivalenter, skriver SCMP.

Ifølge artikkelen forteller Wei Wenbo, en geolog fra China University of Geoscience og ekspert på tibetansk geologi, at syvkilometersboringen kan klargjøre hva slags hydrokarbonpotensiale Tibet har.

– Dette er ett av jomfruområdene for utforskning av naturressurser på planeten. Dette tiltrekker interesse både fra inn- og utland, sier Wenbo.

Les også:

Et av verdens største oljeprosjekter er i gang

Dette er de ti største oljeutslippene i historien

Dette er verdens største oppjekkbare rigg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.