OLJE OG GASS

Her er kartene som viser Tord Liens kontroversielle invitasjon til oljeselskapene

I 2014 var Lofoten-blokkene hvite. Nå er de rosa.

Dette er forskjellen på nominasjonskartene fra 2014 og 2016. De rosa områdene er blokkene som oljeselskapene kan nominere. Et titalls blokker er nå åpnet for nominasjon i de forbudte Nordland 6-områdene, samt Møre-blokkene.
Dette er forskjellen på nominasjonskartene fra 2014 og 2016. De rosa områdene er blokkene som oljeselskapene kan nominere. Et titalls blokker er nå åpnet for nominasjon i de forbudte Nordland 6-områdene, samt Møre-blokkene. Bilde: Skjermdump Oljedirektoratet
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. sep. 2016 - 21:07

Fargen på de kontroversielle blokkene i Nordland 6, samt de såkalte Møre-blokkene har fått en annen farge. I 2014 var de hvite. Nå er de rosa.

I korte trekk betyr dette at områder oljeselskapene tidligere ikke hadde mulighet til å nominere som interessante områder for oljeleting i konsesjonsrunder, nå er åpne for nominasjon.

Dette betyr at Tord Lien og Olje- og energidepartementet i forbindelse med 24. konsesjonsrunde har gjort områdene tilgjengelige for nominasjon.

– Uforståelig

Det var oljeavisen Upstream som onsdag ettermiddag meldte om den kontroversielle invitasjonen til å nominere blokkene i Nordland 6 og Møre-blokkene, selv om områdene er stengt for petroleumsvirksomhet frem til 2017-valget.

Årsaken til at de er stengt er samarbeidsavtalen med Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti. Fredningen av Lofoten-blokkene ble sett på som en stor seier for Venstre i samarbeidsavtalen.

Olje- og energiminister Tord Lien inviterer oljeselskapene til å nominere blokker som ikke er åpnet for oljevirksomhet. <i>Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix</i>
Olje- og energiminister Tord Lien inviterer oljeselskapene til å nominere blokker som ikke er åpnet for oljevirksomhet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med kilder onsdag kveld, og ingen av dem forstår hvorfor Tord Lien nå har gjort det mulig for oljeselskapene å nominere blokkene.

Blokkene må nomineres i løpet av november i år, og på vårparten neste år skal Olje- og energidepartementet velge hvilke blokker som skal lyses ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Spesielt reagerer Bellona og andre kilder vi har vært i kontakt med på at Lien eksplisitt sier at det ikke er aktuelt å lyse ut de kontroversielle blokkene, men at de er åpne for nominasjon likevel.

– Det er ingen som forstår noe av dette. Dette er en snikåpning, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.

– Klønete og unødvendig

Hauge mener også at invitasjonen til nominasjon dreier seg om at regjeringen ønsker å få så mange nominasjoner til disse områdene som overhode mulig, slik at det kan brukes i en fremtidig argumentasjon, når avtalen med Venstre og Krf har gått ut.

– Det er en snarvei, sier han.

Han mener dette er et svært tydelig brudd på samarbeidsavtalen. Han mener nå at Venstre og Kristelig folkeparti må gjøre noe umiddelbart.

– Jeg er rystet. Det virker som at Venstre ikke har kontroll og som at verken Venstre eller Krf holder igjen noe som helst. Dette er snakk om svært sårbare områder, sier Hauge.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få en kommentar fra Venstres Ola Elvestuen, uten å lykkes. Til VG sier Elvestuen at det hele er ”klønete og unødvendig fra regjeringen”.

Flere vi har vært i kontakt med sier at Elvestuen underdriver det som har skjedd, rett og slett fordi Olje- og energdidepartementet er for profesjonelle til at de hadde "klønet" til en slik invitasjon dersom det ikke var med overlegg.

Til NTB har Elvestuen dog gitt beskjed om at han synes det er irriterende at Tord Lien legger til rette for nominasjonen.

OED: Samarbeidsavtalen ligger til grunn

Olje- og energidepartementet sier til Teknisk Ukeblad at samarbeidsavtalen ligger til grunn, men holder også frem at de ikke har valgt å begrense kunnskapsinnhenting, selv om det er i områder som per i dag ikke er åpne for oljevirksomhet.

– Samarbeidsavtalen med KrF og V ligger til grunn for departementets arbeid med 24. konsesjonsrunde. Det er derfor ikke aktuelt å lyse ut de områder regjeringen har en avtale med samarbeidspartiene om, ifølge en skriftlig uttalelse.

– Departementet skal våren 2017 ta stilling til hvilke blokker som det anbefaler at selskapene kan søke på i forbindelse med 24. runde. Utlysningen av runden vil skje etter at et forslag til utlysning har vært på offentlig høring.

Olje- og energidepartementet skriver videre i et bakgrunnsnotat at mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt er viktig for å sikre god utforsking og ressursforvaltning.

– Derfor har departementet valgt å ikke begrense kunnskapsinnhentingen unødvendig.

– En irriterende og helt meningsløs forklaring. Det er ingen grunn til å be om kunnskap om felt som uansett ikke skal åpnes, skriver nestleder Ola Elvestuen i en tekstmelding til NTB.

Blokkene det er snakk om, som nå har blitt rosa, er følgende: 6204, 6205, 6206, 6305, 6307, 6308, 6408, 6409, 6509, 6708, 6709, 6710, 6711, 6808, 6809, 6810 og 6811.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.