Torsk med ertepuré på en seng av linser og grønnsaker serveres i kantinen hos FMC Technologies. (Foto: FMC)

FMC TECHNOLOGIES

Har de en av Norges beste kantiner?

FMC på Ågotnes.

Torsk med irrgrønn ertepuré på en seng av linser og grønnsaker, salater med et utvalg av gode oster, hjemmelagde dressinger, fiskekaker, kjøttboller og seibiff med løk.

Dette hører med på lunsjmenyen hos FMC Technologies på Ågotnes på utsiden av Bergen.

Selskapet som er leverandør til oljeindustrien mener at trivsel og helse er noe som hører sammen med matkultur og som bør spille en viktig rolle på arbeidsplassen.

Les også: De rødgrønne har administrert en oljeboble i norsk økonomi

Sjekker kantina før bytte av jobb

Da Teknisk Ukeblad besøkte Ågotnes-avdelingen tidligere i høst ble det servert torsk med sprøstekt bacon, fiskekaker og salat, for å nevne noe.

Ifølge kommunikasjonssjef Andreas Helgesen har de sørget for å ha solide kantineordninger på alle sine avdelinger.

– Vi har en meget god kantine på Kongsberg og her på Ågotnes og en helt fantastisk kantine i Asker. Det er lagt opp til både frokostservering, lunsj og overtidsmat. Du kan spise havregrøt til frokost, velge mellom varmretter til lunsj og fra halv fire serveres det middagsvarianter som overtidsmat, sier Helgesen til Teknisk Ukeblad.

Han sier at det for dem er en del av bedriftskulturen å ha gode kantineordninger.

– Vi sørger alltid for å ha sunne alternativer. Dette handler om trivsel på arbeidsplassen. Om det er en dårlig kantine, velger folk enten å hoppe over lunsjen eller å spise pølse på en bensinstasjon. I tillegg går man kanskje glipp av sosialt samvær med kolleger, sier han.

– Kantineordningene våre blir utvilsomt satt pris av de ansatte. Jeg pleier å si på fleip at om jeg skal bytte jobb, så skal jeg sjekke kantinene før jeg eventuelt sier ja.

Les også: Ny Goliat-pris: 46,7 milliarder

Helsedirektoratet anbefaler sjømat på arbeidsplassen. FMC har alltid en form for fisk eller skalldyr tilgjengelig i kantinen. FMC

Subsidieres

På Ågotnes er det tre kantiner: To på hvert av hovedbyggene og én på verkstedet. Til lunsj er det alltid en suppe, som varierer fra dag til dag.

– Vi har også varmretter som varierer fra de litt enkle variantene, til de mer avanserte, sier han.

– Personlig mener jeg at en god kantine rett og slett er en investering i trivsel, velvære og helse til alle ansatte på en arbeidsplass.

FMC Technologies har også sørget for at det ikke skal koste skjorta for de ansatte å spise sunt og godt.

– Maten som serveres i kantinen er subsidiert. Jeg kan ikke si hvor mye, men en betydelig del er subsidiert av bedriften. Det gjør at folk kan ta seg råd til å handle i kantina, forteller han.

– Men alt sukkerholdig tilbehør er ikke subsidiert, som sjokolade og brus. Det synes jeg er bra.

Les også: – Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup

Forskjellige typer ost står på menyen i kantinene på Ågotnes. FMC

Mat fra hele verden

På flere av avdelingene til FMC Technologies hender det også at variasjonen av maten er relativt radikal.

– Som et multikulturelt selskap er nasjonaldager viktig. Vi markerer alle. For de nasjonalitetene hvor vi har mange ansatte, gjøres dette også med nasjonens mat i kantinen, sier Helgesen.

– Senest for noen dager siden var det Kinas nasjonaldag. Det markerer vi både med en artikkel på intranettet vårt om landet og kulturen, samt at det i kantinen på Kongsberg serveres kinesisk mat. Vi har mellom 60 og 70 nasjonaliteter og vi gjør dette med de nasjonalitetene vi har størst kontingenter fra. Det er om lag ti ganger i året, sier han.

Salat er alltid et tilbud hos FMC Technologies. FMC

Anbefaler variert kosthold

Helsedirektoratet er blant dem som mener fokus på god og sunn mat på jobben er et viktig tiltak.

– Kostholdet påvirker helsen vår, og bør derfor også være et tema i arbeidslivet, mener Helsedirektoratet.

Direktoratet anfører at arbeidslivet omfatter ulike lag av befolkningen og er en viktig arena for folkehelsearbeid med mulighet for å bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse.

– Kosthold utgjør en betydelig faktor når det gjelder ikke-arbeidsrelatert sykefravær og i forebygging av de vanligste livsstilssykdommene, skriver direktoratet på nettsidene sine.

– Hver dag tar vi valg knyttet til mat, drikke og måltider. (…) Felles måltider kan påvirke miljø, trivsel og nærvær positivt, heter det videre.

De har også laget anbefalinger for mattilbud på arbeidsplassen.

– Vi anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, samt begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker, heter det i anbefalingene.

Hvordan er kantineordningen i din bedrift? Hør gjerne fra deg i kommentarfeltet.

Les også:

På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Dette er tegnet på at sjefen driver med tomprat