KRAFT

Dette er Eon-direktørens visjoner for fremtidens kraftmarked

Vil satse på interaksjon med kundene.

Ingen vil ha sentral kontroll på de lavere nettnivåene i fremtiden, tror Eon-direktør Jørgen Kildahl. Han tror nettet vil være en "selvregulerende mekanisme" der kundene vil interagere, og hvor det vil bygges fullstendig nye løsninger med innslag fra nye bransjer som Google og Nest.
Ingen vil ha sentral kontroll på de lavere nettnivåene i fremtiden, tror Eon-direktør Jørgen Kildahl. Han tror nettet vil være en "selvregulerende mekanisme" der kundene vil interagere, og hvor det vil bygges fullstendig nye løsninger med innslag fra nye bransjer som Google og Nest. Bilde: Fujitsu
Øyvind LieØyvind LieJournalist
19. jan. 2015 - 10:54

Den tyske energigiganten Eon kunngjorde i desember at den vil dele selskapet i to. Det ene selskapet, som skal fortsette å hete Eon, skal spisses mer mot fornybart, kraftoverføring og kundeløsninger, og gå bort fra fossil energi.

Det andre selskapet skal holde på med kraftverk, krafthandel og leting etter og produksjon av olje og gass.

Uforutsigbart marked

Torsdag holdt konserndirektør Jørgen Kildahl i Eon innlegg på Paretos kraftkonferanse i Oslo. Der fortalte han om det turbulente og uforutsigbare tyske energimarkedet.

– Ingen jeg har snakket med, i hvert fall ingen ærlig person, har sagt at han forutså endringene vi har opplevd de siste ti årene, med fornybarveksten, teknologiutviklingen, diskusjonen om kapasitetsmarkeder og utviklingen i prisene på kull og utslippsrettigheter for CO2. For det gjorde de ikke. Det er en volatilitet i denne situasjonen som er helt ukjent, og som vi aldri har opplevd tidligere, sa Kildahl.

I Tysklands kraftmarked tar fornybar energi stadig større markedsandel. På grunn av de lave kvoteprisene på CO2-utslipp holder imidlertid kullet stand, mens gassen skvises ut.

Kildahl forteller at man tidligere baserte investeringene på de langsiktige vurderingene av marginalkostnad for de ulike kraftkildene.

– Analysene av hva som kom til å skje ga oss en sikkerhet for investeringen. Dette har endret seg, sa han.

Les også: – Automatiske strømmålere kan bli en gigantisk feilinvestering

Ingen sentral kontroll

Eon-direktøren tok samtidig selvkritikk på bransjens vegne over handlemåten man så før finanskrisen slo inn.

– Man trodde at oppgangen var basert på egne evner og operasjoner. Men det var ikke det. Det var en boom i råvaremarkedet. Suksessen gjorde oss heller ikke til de mest effektive. Vi hadde et samfunnsøkonomisk perspektiv, fordi energi er så viktig. Den måten å tenke på, forlot vi for å gå over i neste fase, sa Kildahl.

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper Kildahl hvordan denne fasen blir seende ut. Blant annet vokser fram en helt ny måte å organisere kraftmarkedet på.

– Jeg tror ingen vil ha sentral kontroll over de lavere nettene. Den tankegangen er allerede passé. Det er en selvregulerende mekanisme. Kunden vil interagere, og være kunder og konsumenter om hverandre. Dette er veldig mye blir drevet av datamuligheter, at sensorer og halvledere blir billigere. Man kan bygge fullstendig nye løsninger og får innslag fra nye bransjer, som Google og Nest, som bruker sine spesialkunnskaper på vårt område.

– Og dette vil dere i Eon også satse på?

– Absolutt. Det har vi gjort i en god stund, og med endringene ønsker vi å gi det en ekstra tyngde, sier han.

Les også: Kaos rundt «smarte» strømmålere i Tyskland

Konserndirektør Jørgen Kildahl i Eon sier det ennå ikke er klarlagt hvilken rolle han vil få nå som Eon deles i to selskaper. Han synes det er hyggelig å bli nevnt i spekulasjoner på hvem som blir Statoil-sjef, men understreker at han har kontrakt med Eon fram til 2018.
Konserndirektør Jørgen Kildahl i Eon sier det ennå ikke er klarlagt hvilken rolle han vil få nå som Eon deles i to selskaper. Han synes det er hyggelig å bli nevnt i spekulasjoner på hvem som blir Statoil-sjef, men understreker at han har kontrakt med Eon fram til 2018.

Må være modig

Kildahl understreket i sitt innelgg at det er viktig å ikke bygge sine strategier rundt de eksisterende strukturene.

– Da vil man feile. Først må man vite hvor man vil gå, så må man bygge strategien rundt det. Men noen ganger føler jeg at mange i vår industri starter med strukturene, sa Kildahl.

Han oppfordret til å ta tak i markedsmulighetene etter hvert som de dukker opp.

– Det må ikke ses på som en trussel. Jeg ser en spennende reise foran oss som vil kreve mye mot, nytenking og lederskap, sa Kildahl.

Les også: – Solcellepanel kan gi livsfarlige støt og hindre redningsarbeid

Nevnt som Statoil-arvtager

Kildahls navn har, sammen med en rekke andre navn, vært nevnt i spekulasjoner på hvem som skal ta over som ny toppsjef i Statoil. Han er knapp i sin kommentar til om han kan tenke seg jobben.

– Til det har jeg to ting å si. Det første er at jeg synes det er veldig hyggelig å bli nevnt. Det andre er at jeg har kontrakt med Eon som går ut i 2018.

– Men den kan vel brytes?

– Det var det jeg hadde tenkt å si om dette, svarer Kildahl og ler.

– Du er nå i Eons konsernledelse, med ansvar for internasjonal vekst, innkjøp og bærekraft. Er det klart hvilken rolle du får videre?

– Det er ikke klarlagt ennå. Først bestemmer vi oss for hva som er best for selskapet, så blir posisjonene fordelt. Det blir klart om en måneds tid, sier Kildahl.

Les også:

NVE vil splitte kraftselskapene og unngå nettleie-hopp

Statoil vil velge brønndesign med størst utslippsrisiko

Strålevernet: Kan bli betydelige radioaktive utslipp fra Johan Sverdrup  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.