BYGG

«Arkitektonisk kvalitet er abstrakt og kan ikke styres med regler»

Den kjente italienske arkitekten Renzo Piano har tegnet Astrup Fearnley-museet, omtalt som en arkitektonisk perle. Arkitekter er krtisiske til TEK10 og mener den vanskeliggjør kreativ arkitektonisk utforming av  bygg på grunn av rigide regler.
Den kjente italienske arkitekten Renzo Piano har tegnet Astrup Fearnley-museet, omtalt som en arkitektonisk perle. Arkitekter er krtisiske til TEK10 og mener den vanskeliggjør kreativ arkitektonisk utforming av bygg på grunn av rigide regler. Bilde: Håkon Jacobsen
2. des. 2013 - 11:19
Vis mer

Dette kommer frem i en spørreundersøkelse som Norske arkitekters landsforbund, NAL, har sendt til drøyt 4000 arkitekter og nær 1500 Tekna-ingeniører.

Undersøkelsen viser misnøye med gjeldene tekniske forskrifter for bygg, TEK10.

Mangler kunnskap

Et av funnene i undersøkelsen er at arkitektene mener det er et stort problem at hverken rådgivere eller utførende har tilstrekkelig kompetanse på energiregler, skriver Arkitektnytt på sine nettsider.

Et flertall av de som har svart mener også at TEK10 ikke har bidratt til bedre samspill i planleggings- og byggeprosessen, hverken mellom prosjekterende og utførende eller på tvers av bransjer.

– Vi har ennå ikke hatt anledning til å gå tilstrekkelig dypt inn i svarene til å kunne si noe mer om hva dette bunner i, sier prosjektleder Dagny Marie Bakke i NAL.

Hun forteller at NAL nå skal nå gå dypere inn i svarene, og også se på om det er store skiller i svarende til arkitektene og ingeniørene.

– Vi er i samtaler med Tekna om de er interessert i å få skilt ut hva deres medlemmer har svart, sier Bakke.

Les også: – Se til naturen for å skape fremtidens bygg

Mengder av kommentarer

De som har svart har latt seg engasjere, Bakke forteller at de har fått inn over 60 sider med kommentarer og forslag.

– Vi har fått flere kommentarer på språkbruken i TEK10, sier Bakke og trekker frem et eksempel på ønsker for endringer:

"Språk og form som gjør at andre enn akademikere kan følge med"

Når det gjelder krtikken om at TEK10 ikke ivaretar arkitektonisk kvalitet sier Bakke at det er mange mener forskriften er for detaljert.

Hun trekker frem denne kommentaren: "Arkitektonisk kvalitet er abstrakt og kan ikke styres med regler. Regler innskrenker handlingsrom og hemmer utvikling".

Enkelte er også opptatt av at kravene til energibruk er blitt i strengeste laget, her er to sitater fra kommentarer:

"Energikrav har ført til bruk av mindre dagslys i bygninger. Dette er en skandale. Det må stilles krav til minimum mengde dagslys og det bør økes"

"fokusere på livssyklus – mer fleksibilitet og valgmuligheter der kvalitet er prioritert og ikke kun kilowatt-timer"

Les også: Gøteborg og Stockholm kniver om Nordens høyeste bygg

Interessant stoffDagny Marie Bakke.
Interessant stoffDagny Marie Bakke.

Interessant stoff

– Envher som skal endre noe bør vurdere det som er gjort. Det er bakgrunnen for at vi gjennomførte undersøkelsen, og vi bruker resultatene i våre innspill til Direktoratet for byggkvalitet om TEK15. Vi har fått veldig mye interessant stoff.

Bakke forteller at NAL i TEK15 går inn for større fleksibilitet, noe som tilsier at rammemodell er å foretrekke når det gjelder beregning av byggets energibehov.

Kravene til universell utforming har fått mye kritikk fra store deler av byggenæringen. Undersøkelsen til NAL viser at arktiektene er like kritiske.

– Mange mener at kravene til universell utforming er for rigide, særlig når det gjelder boligprosjekter. Kravene til tilgjengelighet i bolig og universell utforming generelt, oppfattes som et hinder for nytenkning og fornyelse, sier Bakke.

Les også:

Bruker gammel fasade som innvendige vegger

Her ga sprinkleranlegget vannskader i sju etasjer

Nå lærer arkitektstudentene om plusshus  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.