Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Denne fleksible løsningen lar deg legge ventilasjonskanaler på minutter

Del
Climaver kommer flatpakket, og er svært enkelt å sette opp.
Climaver kommer flatpakket, og er svært enkelt å sette opp.

Det er vanlig å benytte seg av galvanisert stål for å produsere luftkanaler som ventilasjonssystemer i bygg består av. Det er i utgangspunktet en holdbar og velfungerende løsning.

I disse dager er imidlertid tilgangen til stål begrenset.

Under covid-pandemien økte prisene på stål, og logistikken ble dårligere på grunn av stengte fabrikker og utfordringer med transport.

Det produseres også mye stål i Ukraina og Russland, og dette er råvarer som har vært mye brukt av norske entreprenører. Den pågående krigen gjør at det er utfordrende å få tak i stål derfra. Dermed sliter den norske byggebransjen med betydelig stålmangel for tiden.

Trøbbel for tradisjonelle løsninger

Prosessen med å lage kanalene krever ingen spesialiserte verktøy.
Prosessen med å lage kanalene krever ingen spesialiserte verktøy.

Mikroklimaet i en bygning og holdbarheten til konstruksjonen er avhengig av et velfungerende ventilasjonssystem. Noe av det mest vesentlige for at systemet skal fungere er ventilasjonskanalene rundt i bygget.

Det finnes heldigvis en ny løsning for ventilasjonskanaler på det norske markedet som løser utfordringene som oppstår på grunn av manglende råvarer, og har samtidig en rekke andre fordeler.

– Den tradisjonelle måten å flytte luft i en bygning på er gjennom en stålkanal. I Norge bruker vi i hovedsak sirkulære spirokanaler, det finnes også firkantkanaler som brukes i forbindelse med aggregater og tilslutning til større enheter, forteller Roar Steen Holst, markedssjef for teknisk isolering i Glava Isolasjon.

– En annen løsning, som har vært mye brukt i Europa, men som er nytt i Norge, er Climaver. Det er isolerte, ubrennbare kanaler som er enkle å montere og sparer energi, sier han.

Sparer energi og gjør det behageligere å være innendørs

Han kan forklare flere aktuelle fordeler det gir å bruke Climaver, som både gir en mer fleksibel montering og et mer bærekraftig og brukervennlig bygg.

Et svært viktig poeng er at det er høye energikostnader i disse dager, og dermed er det avgjørende å ha mest mulig kontroll på luft og temperatur i kanalen og unngå lekkasjer.

Overflaten på yttersiden av Climaver-kanalen har en forsterket aluminiumsfolie, som virker som en dampsperre, og sørger for at kanalen er lufttett. Produktet oppnår den beste lufttetthetsklasse (D), noe som betyr at det ikke lekker luft ut av det.

– Dette systemet bidrar til store besparelser i energikostnader i bygget, sier Roar Steen Holst.

Ferdig ventilasjonskanal laget med Climaver.
Ferdig ventilasjonskanal laget med Climaver.

–  Systemet er også fleksibelt, slik at du kan tilpasse det til bygget, gå rundt søyler, under kabelbroer, komponentene kan settes sammen og tilpasses ved montering.

– Ikke minst har Climaver fremragende akustikkegenskaper. Det demper lyd, slik at du ikke hører susing fra anlegget. Lydreduksjonen er helt formidabel. Vi har kjørt tester på dette, og brukerne merker ikke at anlegget er på, forklarer Steen Holst.

Rask monteringsprosess

Samtidig som brukerne av bygget nyter bedre komfort, luftkvalitet og lavere kostnader, er installasjonsprosessen enkel for de som skal montere et slikt anlegg.

Normalt bruker vi tre timer på verksted for å bygge og isolere en ventilasjonskanal i stål på 1,25 x 1,25 meter. Med Climaver® kanalsystem brukte jeg ni minutter ute på byggeplassen.

Mathias Andersen, daglig leder i ABS Teknikk AS

– Disse pakkene er flatpakket, slik at de er lette å transportere, og det er fort gjort å lage kanalene. Det er også enkelt å koble opp Climaver mot eksisterende stålkanaler. Det passer til både nybygg og ROT-markedet (rehabiliterings-, ombyggings- og tilbyggsmarkedet). Utførende bruker bare kniver for å montere kanalene, det brukes ikke støyende verktøy, sier Steen Holst.

Bedriften ABS Teknikk i Trondheim har allerede montert ventilasjonssystemet i ett bygg, som det første i Norge, og går god for den enkle fremgangsmåten og tidsbesparelser:

– Vi brukte to mann og én lift i stedet for fire mann ute på byggeplass, forteller daglig leder Mathias Andersen i ABS Teknikk AS.

Roar Steen Holst påpeker at entreprenørene blir kurset i montering av kanalene, siden produktet er nytt på det norske markedet. På denne måten blir resultatet så godt som mulig hver gang.

Klimavennlig hele veien

Nok et viktig aspekt av Climaver er bærekraft. 80 prosent av produktet er laget av resirkulert materiale, og siden det er flatpakket, er det rimeligere og enklere å transportere fra sted til sted. Climaver veier også under halvparten av isolerte ventilasjonskanaler i stål, noe som er en fordel for både transport og montering.

Climaver er altså en totalpakke som dekker behovene for et moderne ventilasjonsanlegg, og som også har miljødeklarasjon (EPD og LCA) og Teknisk Godkjenning fra Sintef Byggforsk.

– Det handler om å transportere luft med riktig temperatur, uten lekkasjer, fra aggregatet til der det skal brukes, det handler om minst mulig støy og produktet skal installeres fort. Når det i tillegg er et bærekraftig system som også er ubrennbart, kan det anvendes i de aller fleste bygg oppsummerer Roar Steen Holst.

Les flere artikler fra Glava