OLJE OG GASS

Yme-partner utsetter produksjonsstart

Yme-partner Lotos sier det er svært usannsynlig at Yme kan starte produksjonen i januar 2013, slik selskapet tidligere har anslått.

Yme-partner Lotos fjerner nå også Yme fra sine produksjonsmål.
Yme-partner Lotos fjerner nå også Yme fra sine produksjonsmål. Bilde: Lars Aabø
9. mai 2012 - 12:51

Lotos har tidligere anslått at Yme kan komme i produksjon i løpet av januar 2013. Nå snur selskapet i sine prediksjoner.

– Sannsynligheten for at produksjonen vil starte da er svært, svært lav, sier finansdirektør Mariusz Machajewski til Reuters.

Usikker fremtid

Lotos eier 20 prosent i problemprosjektet Yme. Feltet skulle opprinnelig vært i produksjon i 2010, men er nå tatt av produksjonsplanene til både operatør Talisman og partner Wintershall.

Mye av problemene skyldes tekniske feil på plattformen, og det er usikkert hvorvidt plattformen noen sinne kan tas i bruk.

Les mer: Dette har gått galt på Yme

Avdekket materialfeil på Yme-plattformen  

I voldgift

Operatør for Yme, Talisman, er også i voldgift med plattformeier SBM. Det er SBM som har bygd og eier Yme-plattformen, som igjen leases til Talisman. Talisman krever at SBM skal rette opp feilene og manglene som er på plattformen, før den kan tas i bruk.

Men det er også uoverensstemmelse blant partnerne i prosjektet. Polske Lotos har tidligere varslet søksmål mot Talisman.

Lotos vil saksøke

I den polske avisen Gazeta Prawna bekrefter Lotos-sjef Pawel Olechnowicz at de kommer til å ta rettslige skritt mot Talisman.

– Vi kan ikke akseptere kvaliteten i dette prosjektet, sier Olechnowicz til den polske avisen, og påpeker at de vil ha avklaringer på Yme-problemene om noen måneder.

Nedskrevet verdien

Teknisk Ukeblad skrev nylig at Talisman har nedskrevet verdien i Yme-prosjektet med over fem milliarder kroner før skatt.

I løpet av april har operatøren gjennomført flere interne og eksterne tekniske studier av Yme-plattformen.

Talisman skriver i sin kvartalsrapport at det gjenstår betydelig arbeid på plattformen før den overholder norske sikkerhets- og miljøstandarder.

Les også: Yme-prosjektet skal granskes

Veritas-godkjent utstyr virker ikke

Forventer ikke Yme-start i år  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.