INDUSTRI

Yara vil ikke si opp avtalene med selskaper kontrollert av russiske oligarker

Gjødselgiganten Yara sier de er for avhengige av russiske råvarer til at de vil bryte båndene til selskaper som kontrolleres av russiske oligarker.

Jeg er inne i det ekstremt krevende dilemmaet som går ut på at Russland utgjør en vesentlig andel av den globale råvaretilgangen for gjødsel, sier Yaras visekonsernsjef Lars Røsæg.
Jeg er inne i det ekstremt krevende dilemmaet som går ut på at Russland utgjør en vesentlig andel av den globale råvaretilgangen for gjødsel, sier Yaras visekonsernsjef Lars Røsæg. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
4. mars 2022 - 07:50

Selskapet fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina, sier Yaras visekonsernsjef Lars Røsæg til Dagens Næringsliv.

– Vi er sjokkert, og vi har kolleger i Ukraina. På lørdag ble jo vårt kontor i Ukraina truffet av et missil. Heldigvis er alle våre elleve ansatte der fysisk uskadd, sier han til avisen.

Selv om de fordømmer invasjonen, trenger selskapet fosfat, kalium og nitrogen for å lage fullgjødsel. Dette er de i dag avhengige av de russiske selskapene Phosagro og Uralkali for å skaffe. Førstnevnte kontrolleres av oligarken Andrej Gurjev, mens Uralkali er deleid av Dmitrij Mazepin, som har nære bånd til Vladimir Putin.

– Krevende dilemma

På spørsmål om å bryte båndene med disse selskapene, svarer Røsæg at Yara alltid vil følge lover, regler og sanksjoner. Han understreker at ingen av de aktuelle selskapene i dag er underlagt sanksjoner fra verken EU, Norge eller USA.

– Men når det gjelder spørsmålet utover det om å trekke seg ut, så er jeg inne i det ekstremt krevende dilemmaet som går ut på at Russland utgjør en vesentlig andel av den globale råvaretilgangen for gjødsel, sier han.

– Handler om matsikkerhet

I en kommentar til NTB utdyper Yara at fullgjødselen de produserer, er avgjørende for verdens matsikkerhet, og selskapet sier de vil unngå at flere titalls millioner mennesker kan kastes ut i en sultkatastrofe.
 
– Gjødsel er en essensiell del av den globale verdikjeden for matforsyning. Uten at vi, og andre gjødselselskaper, har tilgang til nok råvarer, vil den globale matproduksjonen rammes hardt – med etterfølgende katastrofale konsekvenser for verdens evne til å fø egen befolkning. Spørsmålet om å handle med disse russiske selskapene er derfor i større grad et spørsmål om matvaresikkerhet enn om Yaras bunnlinje, sier Røsæg.
Ukrainas ammunisjonslager er i ferd med å tømmes og landets styrker har fått ordre om kun å benytte 2000 artillerigranater i døgnet.
Les også

EU: Vil doble produksjonen av ammunisjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.