HELSE

WHO-topp gir kinesiske forskere koronarefs

Kinesiske forskere anklages for å ha holdt tilbake virusprøver fra Wuhan i tre år. Det mener Verdens helseorganisasjons fremste koronaekspert er uakseptabelt.

Et marked i Wuhan som var stengt for offentligheten i januar 2020. Slike markeder har lenge vært mistenkt som arnestedet for covid-19, på grunn av den tette kontakten mellom levende dyr og mennesker.
Et marked i Wuhan som var stengt for offentligheten i januar 2020. Slike markeder har lenge vært mistenkt som arnestedet for covid-19, på grunn av den tette kontakten mellom levende dyr og mennesker. Foto: AP/NTB
7. apr. 2023 - 09:18

Maria Van Kerkhove peker på at det blir vanskeligere å gjennomføre forskning som kan hindre senere utbrudd når informasjon fra virusprøvene er utilgjengelig.

– Tiden løper fra oss, sier hun.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kun fått noe genetikkdata fra Wuhan, der covid-19 antas å stamme fra. Disse dataene var tilgjengelig på en internasjonal database i kort tid.

Dataene som savnes gir ifølge Van Kerkhove viktige indikasjoner om hva som skjedde på et bestemt marked i Wuhan i virusets innledningsfase. Det mangler blant annet blodprøver fra arbeidere på slike markeder og fra nærliggende gårder.

– WHO oppfordrer fortsatt Kina og alle andre land om å dele data om opphavet til SARS-CoV-2 umiddelbart. Verden må gå videre fra å gi hverandre skylden, sier Van Kerkhove.

Også WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kritiserer Kina for manglende datadeling.

– Uten full tilgang til informasjonen Kina har kan man ikke si det ene eller det andre, sier han.

Tedros legger til at alle hypoteser er på bordet.

– Derfor har vi bedt Kina være samarbeidsvillige. Om de er det kan vi finne ut hva som skjedde.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener motstanderne av gruvedrift på havbunnen sprer desinformasjon.
Les også

Støre om EUs kritikk: – Mye av det som sies om Norge, er feil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.