HELSE

WHO-topp gir kinesiske forskere koronarefs

Kinesiske forskere anklages for å ha holdt tilbake virusprøver fra Wuhan i tre år. Det mener Verdens helseorganisasjons fremste koronaekspert er uakseptabelt.

Et marked i Wuhan som var stengt for offentligheten i januar 2020. Slike markeder har lenge vært mistenkt som arnestedet for covid-19, på grunn av den tette kontakten mellom levende dyr og mennesker.
Et marked i Wuhan som var stengt for offentligheten i januar 2020. Slike markeder har lenge vært mistenkt som arnestedet for covid-19, på grunn av den tette kontakten mellom levende dyr og mennesker. Foto: AP/NTB

Maria Van Kerkhove peker på at det blir vanskeligere å gjennomføre forskning som kan hindre senere utbrudd når informasjon fra virusprøvene er utilgjengelig.

– Tiden løper fra oss, sier hun.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kun fått noe genetikkdata fra Wuhan, der covid-19 antas å stamme fra. Disse dataene var tilgjengelig på en internasjonal database i kort tid.

Dataene som savnes gir ifølge Van Kerkhove viktige indikasjoner om hva som skjedde på et bestemt marked i Wuhan i virusets innledningsfase. Det mangler blant annet blodprøver fra arbeidere på slike markeder og fra nærliggende gårder.

– WHO oppfordrer fortsatt Kina og alle andre land om å dele data om opphavet til SARS-CoV-2 umiddelbart. Verden må gå videre fra å gi hverandre skylden, sier Van Kerkhove.

Også WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kritiserer Kina for manglende datadeling.

– Uten full tilgang til informasjonen Kina har kan man ikke si det ene eller det andre, sier han.

Tedros legger til at alle hypoteser er på bordet.

– Derfor har vi bedt Kina være samarbeidsvillige. Om de er det kan vi finne ut hva som skjedde.

Les også

Les mer om: