MOTOR

Vurderer flyforbud for Tupolev-fly

ETTERFORSKES: Brannmannskaper i ferd med å slukke brannen på det siste Tupolev Tu-154-flyet som blir rammet av ulykke i Russland. Russiske myndigheter vil sette flytypen på bakken til ulykken er ferdig etterforsket.
ETTERFORSKES: Brannmannskaper i ferd med å slukke brannen på det siste Tupolev Tu-154-flyet som blir rammet av ulykke i Russland. Russiske myndigheter vil sette flytypen på bakken til ulykken er ferdig etterforsket. Bilde: Reuters / Scanpix

Russlands samferdselsmyndigheter vil anbefale at noen av de eldste Tupolev Tu-154-flyene settes på bakken etter enda en ulykke med flytypen.

Tre mennesker mistet livet og over 30 ble skadd da en Tu-154 tok fyr og brant opp like før avgang i Surgut i Sibir lørdag.

Råd fra luftfartsverket

En luftfartskilde sier til nyhetsbyrået ITAR-TASS at transportminister Igor Levitin er blitt rådet av det russiske luftfartsverket til å innføre flyforbud for den eldste modellen, Tu-154 B, inntil årsaken til den siste ulykken er fastslått.

Tupolev Tu-154 har vært arbeidshesten til sovjetiske og russiske flyselskaper, inkludert Aeroflot, siden den ble introdusert i 1972. I 1984 kom en oppdatert versjon, Tu-154 M.

Les også: Her parkeres Forsvarets gamle Hercules

Fortsatt i trafikk

Flyet har vært ansett for å være et solid og sikkert fly, som lignet på amerikanske Boeing 727, med tre motorer i haleseksjonen, og som kunne operere fra dårlige landingsstriper.

Over tusen ble produsert, og mange er fortsatt i trafikk, først og fremst i Russland og tidligere sovjetrepublikker, men også i andre land som Iran. Noen ruller fortsatt av samlebåndet den dag i dag.

Flere ulykker

Men i de siste årene har begge modeller av flytypen vært rammet av stadig flere ulykker, både fordi de gjenværende flyene begynner å bli gamle og fordi vedlikeholdet har vært mangelfullt. Aeroflot bruker ikke lenger flytypen.

Det var en Tu-154 som styrtet med Polens president Lech Kaczynski og 95 andre fra den polske politiske og militære eliten i Smolensk i april.

Les mer: Piloten får skylda

Delte seg i tre

I forrige måned kjørte et Tu-154-fly av rullebanen og delte seg i tre deler under landing på Domodedovo-flyplassen i Moskva. Av de 169 om bord døde to og over 80 ble skadd.

Og i september foretok en annen Tu-154 en nødlanding på en forlatt flystripe langt inne i Sibir etter at strømmen gikk og alle tre motorene sluknet. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.