OLJE OG GASS

Vurderer å koble Maria til Kristin

Wintershall skal straks velge veien videre for Maria i Norskehavet.

Maria kan knyttes opp mot Heidrun, Kristin (bildet) eller Åsgard.
Maria kan knyttes opp mot Heidrun, Kristin (bildet) eller Åsgard. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
16. okt. 2013 - 12:32

Wintershall, operatør for Maria-feltet i Norskehavet, nærmer seg en avgjørelse for hva slags konsept de skal gå for.

Produksjonsdirektør Alv Bjørn Solheim i Wintershall sier til Teknisk Ukeblad at det står mellom to løsninger; enten en flytende produksjons- og lagringsenhet (FPSO) eller en subsea tieback.

- Vi regner med det blir tatt en konseptbeslutning for Maria før jul, sier Solheim.

Les også: Klart for milliardutbygging i Norskehavet

Utfordringer

- Men det er noen tekniske og kommersielle utfordringer vi står overfor. Det ene alternativet er å knytte Maria opp mot enten Heidrun, Kristin eller Åsgard. Dette innebærer ikke like store kostnader up front. Den andre løsningen, en FPSO, vil være dyrere, men vil gi mer fleksibilitet, sier han.

Han forklarer at de nå har gjort vurderinger av begge, og at den endelige beslutningen mest sannsynlig kommer i inneværende år.

- Vi har nok gjort mer undersøkelser på en tieback-løsning. Men vi har ikke bestemt oss ennå, sier han.

Maria ligger i lisens 475 som ble tildelt i 2009. Deretter ble Maria-funnet gjort i 2010. Utbyggingsplan blir etter planen levert mot slutten av dette året, og Wintershall regner med produksjonsstart kommer til å komme i 2017.

- Spennende

Maria-funnet inneholder mellom 60 og 120 millioner fat olje, samt 2-5 standard kubikkmeter gass. Ved en FPSO-løsning vil oljen bli hentet av shuttletankere når lagringskapasiteten er nådd. Gassen vil bli eksportert gjennom Åsgard Transport til Kårstø.

Ved en tieback vil oljen gå via fleksible stigerør og en rørledning til FSO-en på Åsgard B. Gassen vil i dette tilfelle også gå gjennom Åsgard Transport til Kårstø.

Om ikke Wintershall hadde overtatt operatørskapet til Statoil på Brage-feltet, ville Maria vært deres første rolle som operatør på norsk sokkel.

- Dette blir meget spennende uansett hvilken løsning vi går for, sier Alv Bjørn Solheim til Teknisk Ukeblad. 

Wintershall holder for øvrig også på med Skarfjell-prosjektet. Men mens Maria kommer i drift i 2017, er planen for første olje fra Skarfjell ikke før i 2021.

Les også:

Bilmekaniker? - Velkommen til oljebransjen  

Skulle ansette 70 - fikk 7000 søkere

Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske

Sør-Korea venter storinnrykk av norske ingeniører  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.