HELSE

Virusforsker har funnet overraskende enkel løsning på testproblem

Mange land lider under manglen på testreagenser. Anders Fomsgaard fra Statens Serum i Danmark kommer nå til unnsetning med en lavteknologisk løsning.

Overlege Anders Fomsgaard tar i brku gammel teknologi for å løse problemet med mangelen på tester.
Overlege Anders Fomsgaard tar i brku gammel teknologi for å løse problemet med mangelen på tester. Foto: Statens Serum Institut
Mie Stage, Ingeniøren.dk
28. mars 2020 - 17:00

Flere land opplever ifølge Statens Serum Institut mangel på reagenser til de testene som skal vise om befolkningen er smittet med viruset SARS-CoV-2.

Men nå har instituttets overlege Anders Fomsgaard gravd i hukommelsen og funnet en helt enkel løsning på problemet.

Ifølge Ekstra Bladet dreier det seg om det første skrittet i testprosessen, hvor man skal isolere virusets RNA fra prøven – og som tradisjonelt foregår med store roboter fra blant annet Roche med bruk av spesielle reagenser.

Men Fomsgaard forteller til avisen at i gamle dager utførte man ganske enkelt oppgaven ved å varme opp prøven fra svelget med litt vann til 98 grader i fem minutter, slik at proteinene gikk i stykker og bare RNA-et var igjen.

– Det er som å koke et egg. Det er litt MacGyver over metoden. Forskning møter oppfinnelser, sier han til Ekstra Bladet.

Kan hjelpe mange land

Seruminstituttet skriver at Fomgaards oppskrift vil bli lagt ut online slik at alle laboratorier fritt kan benytte seg av metoden. SSI har hatt møter med de mikrobiologiske avdelingene på sykehusene i Danmark, så de er innført i metoden. Den er også sendt ut til laboratorier i hele Europa.

Det er for øyeblikket stor etterspørsel etter testutstyr. Roche Diagnostics som leverer maskiner og reagenser til sykehuslaboratoriene, er ikke sikre på hvor mange tester som kan bli levert til Danmark neste uke.

Men med den nye og enkle testmetoden håper SSI altså nå at testkapasiteten snart vil kunne økes, både i Danmark og andre land som mangler reagenser.

Denne artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.