BYGG

Vil vite hvordan byggenæringen regner

Navarsete akter å finne ut hvor mye statlige krav betyr for boligprisene.

MØTER BYGGENÆRINGEN: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.
MØTER BYGGENÆRINGEN: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Bilde: SCANPIX
6. okt. 2012 - 15:50

Uenighet om byggekostnader gjør at kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) innkaller byggenæringen til dialogmøte.

Det har oppstått stor uenighet mellom regjeringen og byggebransjen om hvor mye statlige krav har å bety for byggekostnadene og dermed boligprisene.

– Det har versert ulike tall fra 50.000 kroner til 600.000 kroner per bolig. Det er en veldig stor forskjell. I stedet for å drive med skyttergravspolitikk og debattere gjennom mediene, ønsker jeg nå å møte næringen. Jeg håper vi kan bli enige om et grunnlag å arbeide videre på. Et godt samarbeid med næringen er nødvendig for å få fart på boligbyggingen, sier Navarsete.

Møtet skal holdes i departementet onsdag til uka. Invitert er blant andre toppsjefene i Veidekke, Skanska Norge, OBOS, Bybo Bergen og Selvaag Bolig.

Les også: – De fleste norske bygg er ulovlige

Tilgjengelighet

Kvalitetskravene det er uenighet om hvor mye gir i merkostnader, dreier seg først og fremst om energitiltak og universell utforming, altså at boligene skal være tilgjengelige for alle.

– Jeg ønsker å diskutere med næringen hva det er som er prisdrivende i markedet, og hvor stor del av prisveksten som kan tilskrives krav som blir stilt, sier Navarsete.

Statsråden sier at dersom det i møtet kommer fram synspunkter på endringer som bør gjøres, stiller hun med et åpent sinn.

– Men jeg kommer ikke til å reversere krav om at vi skal bygge boliger som er tilgjengelige for alle. Mesteparten av den eksisterende boligmassen er ikke tilgjengelig for alle, så det er viktig å gjøre nye boliger tilgjengelig. Men det kan være andre ting vi kan gjøre enklere eller som er med på å drive prisene, sier Navarsete.

– Hvorfor tror du departementet og næringen kommer til så ulike tall?

– Det er veldig store sprik. Jeg håper møtet skal gi et svar på hvorfor det er slik. Vi får se på regnestykkene som blir framlagt, hva som regnes inn, og forsikre oss om at vi ikke snakker om epler og pærer, men om det samme. Det kan jo ligge noe der, sier Navarsete.

Les også: Nå blir det enklere å bygge hus

Vil ha unntak

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig er en av dem som er invitert til å møte Navarsete. Også han er opptatt av at det er viktig å få klarhet i om partene snakker om det samme.

– Det er fornuftig med et slikt møte. Vi har vist ganske detaljert hva vi mener de enkelte postene koster. Departementet viser til en SINTEF-rapport som tar et helt annet utgangspunkt, der mye ikke er tatt med, sier Schumann.

Han mener merkostnadene med de statlige kravene til energi og universell utforming kan komme opp i cirka en halv million kroner, dersom ikke kravene til heis tas med.

SINTEF-rapporten konkluderer med merkostnader på 40.000 kroner.

– Vi har ikke noe imot reglene som er kommet. Deler av dem gir en bedre kvalitet på byggene, men spørsmålet er om vi har råd. Folk trenger forskjellige typer boliger i forskjellige stadier av livet, og jeg mener det bør være forskjellige regler for forskjellige typer bolig, sier Schumann.

Han mener at boliger under 50-55 kvadratmeter skal være unntatt fra regelen om universell utforming. Schumann mener at det også må ses én gang til på reglene om universell utforming på utearealene.

Les også:

Dette er Norges vakreste betongarkitektur

Oslo har Europas flotteste gangbro

Ny leilighet til ti millioner har 22 feil

Her kommer verdens lengste tunnel under sjøen  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.