LUFTFART

Vil til værs med norskprodusert, elektrisk flybåt

Går det slik norske Elflygruppen sikter seg inn mot, kan vi fly direkte fra bysentrum til bysentrum om noen år.

 Sjefen i Elflygruppen, Eric Lithun, vil bygge elektriske flybåter.
Sjefen i Elflygruppen, Eric Lithun, vil bygge elektriske flybåter. Foto: Odd Richard Valmot
1. des. 2022 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Flyproduksjon i Norge høres nesten umulig ut. Ikke desto mindre er det det Elflygruppen sikter seg inn på. De vil lage elektriske flybåter som tar av fra havna i én by og lander i en havn inntil 17 mil unna. I rett linje er det veldig mye spart veitransport, ikke minst fordi passasjerene slipper å komme seg til og fra flyplasser.

Eric Lithun, som er sjef i Elflygruppen, tenker på verdensmarkedet, men ikke på å produsere alt fra Norge. Når de har utviklet flyet og fått det sertifisert, kan det produseres over alt. Han tror at Norge er et perfekt sted å starte slik industri. De aller fleste norske byer ligger ved sjøen, som kan få en helt annen form for miljøvennlig kommunikasjonen.

Her i landet har vi også masse fagfolk i petroleumsindustrien. De er vant med små serier i høy kvalitet. Dessuten har vi masse kompetanse på å bygge små og store passasjerbåter.

Lithun tenker også på turistmarkedet. Med flybåter bygget i karbonfiber er det mulig å sette inn veldig store vinduer og gi cruiseturister og andre en spektakulær, støyfri omvisning. Det markedet er mye mer betalingsvillig enn vanlige passasjerer.

I dag har selskapet ti ansatte i tillegg til fem innleide forskere. Snart skal de vokse til 30 ansatte som sammen skal få det første av mange niseters elfly i luften rundt 2030.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.