Snøhetta plaststol

Vil lage skolestoler av plast fra havbruk i nærheten

Nordlandsbedrift samarbeider med Snøhetta.

Regranulert plast. Bedriften Nordic Comfort Products i Nordland granulerer plast og skal bruke det i møbelproduksjon.
Regranulert plast. Bedriften Nordic Comfort Products i Nordland granulerer plast og skal bruke det i møbelproduksjon. (Foto: Bjornar Øvrebø, Snøhetta)

Nordlandsbedrift samarbeider med Snøhetta.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Hvis en skolestol har en historie, er det mye læring i det. Og kanskje det er mindre sjanse for at den blir herpa.

Snøhetta jobber med resirkulering av plast for å skape nye, bærekraftige produkter ved hjelp av innovasjon, med utgangspunkt i materialegenskapene i plast.

Nordic Comfort Products AS i Nordland samarbeider med Snøhetta om å lage en skolestol i resirkulert plast, en stol som er laget av plastavfall fra havbruksnæringen i samme fylke.

– Hvis vi kan snakke om et lite grønt skifte hos oss, vil dette produktet være starten, sier administrerende direktør i Nordic Comfort Products Svein-Erik Hjerpbakk.

Hundre prosent resirkulert plast

Snøhetta er også i gang med å teste ut resirkulert plast.

Med så sammenfallende interesser, ble Nordic Comfort Products og Snøhetta enige om å samarbeide om å lage et møbel i hundre prosent resirkulert plast, en skolestol, som skal lanseres på møbelmessen i Stockholm i februar 2019.

Arkitekt Stian Rossi hos Snøhetta er ansvarlig for plastprosjektet og skal designe stolen. Han har blant annet vært ute på skoler og snakket med barn om hva slags stol de ønsker seg.

– Vi har snakket mye med Snøhetta om at vi tilfører en historie med stolen. Når det kommer en førsteklassing og setter seg på en stol som i sitt forrige liv gjorde noe helt annet, da får du et annet forhold til stolen du sitter på, sier han.

Snøhetta-arkitekt Stian Rossi har sitt eget laboratorium i en container utenfor Snøhettas kontorer på Vippetangen. Foto: Bjørnar Øvrebø, Snøhetta

Sprøytestøping av plast

Nordic Comfort Products produserer møbler til blant annet det offentlige, bedrifter og hotell, og ligger på Hemnesberget nord for Mosjøen i Nordland.

Der driver de også med sprøytestøping av plast til sitt eget behov, stoler og stoldeler.

– Det har vi gjort på Hemnesberget i 30 år, men for et par år siden var vi ved et lite veiskille. Vi måtte velge om vi skulle fortsette å satse på sprøytestøping, eller outsource, sier Hjerpbakk.

Involverte Sintef for å teste materialer

De valgte å investere i nytt, robotisert produksjonsutstyr for sprøytestøping. De rigget seg for å ta en større del av det de selv trengte å produsere, med rom for å produsere for andre bedrifter.

I prosessen ble Sintef Raufoss involvert for å gjøre tekniske undersøkelser og materaltesting.

Samtidig jobbet de med å finne bedrifter som produserte plastavfall som egnet seg for resirkulering.

De jobber stort sett med polypropylen og er på jakt etter avfallstyper som består av det, som tauverk, nøter, forsekker og ulike typer rør som havbruksnæringen skifter ut med jevne mellomrom.

Billigere enn jomfruelig plast

Materialegenskapene i brukt plast blir påvirket av omgivelser og bruk.

Nordic Comfort Design støpeformer resirkulert plast. Foto: Bjornar Ovrebo

– Vi må ha en oversikt over hva nøter og tauverk er brukt til. Det vil jo være utsatt for alt fra UV-stråling til ulike typer forurensning. Det holder ikke å vite hvordan det var da det var nytt. Vi må vite litt av tilstanden, sier Hjerpbakk.

Derfor var de nødt til å etablere noen relativt enkle kontrollrutiner for kvalitet. Sintef har hjulpet dem med hvilke tester de kan gjøre.

Vil få plastråstoff fra havbruksaktør

Råstoffet kjøper de i form av regranulert plast fra Containerservice, en bedrift i Nord-Trøndelag. Kiloprisen er lavere enn såkalt jomfruelig plast.

Samtidig har de innledet et samarbeid med en stor havbruksaktør Nova Sea AS i Nordland, som de ønsker seg som avfallsleverandør.

– Tanken er at da skal vi kunne produsere møbler og stolkomponenter basert på regranulert plast. Vi jobber mye med karbonavtrykk på møblene våre.

Environmental Product Declaration (EDP) er ikke bare for byggebransjen, også møbelbransjen bruker EDP som et verktøy for å beregne hvor mange kilo CO2 et møbel vil avgi i løpet av levetiden. 

Lokal verdikjede

– Det er viktig at møbelet får en verdikjede som er mest mulig lokal, sier Hjerpbakk.

Nordic Comfort Products har 85 prosent av omsetningen til Norge, resten til Sverige og Danmark. 

– Møbler lokalt produsert på Hemnesberget, med avfall fra Nordland, regranulert i Nord-Trøndelag, vil være veldig gunstig miljømessig, sier Hjerpbakk.

– Det handler om miljø, og det er en motpol til at møbler blir ødelagt fordi man ikke har et eierskap eller et forhold til møbelet. 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå