Vil ha byggenæringen på sikkerhetskurs

Vil ha byggenæringen på sikkerhetskurs
Nasjonal Sikkerhetsmyndighet vil ha norsk byggenæring på kurs om sikkerhet. Etter bombeangrepet på regjeringen har oppmerksomheten økt, men den er fortsatt for lav, mener NSM. Bildet viser krateret utenfor Høyblokka. Bilde: Håkon Jacobsen

– Det er både enkeltpersoner og bedrifter der ute med god kompetanse, men det er for mange som ikke kan nok, sier seniorrådgiver Rolf Jullum i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Kritikken om manglende kunnskap om sikkerhet retter seg også mot brukere og offentlige eiere av bygg.

– Det er for liten bevissthet både hos eiere, brukere, prosjekterende og leverandører, sier Jullum.

NSM arrangerer nå kurs i objektsikkerhet. Kursene er primært rettet mot sikkerhetsledere, prosjektledere og saksbehandlere hos virksomheter med eier- eller forvaltningsansvar for skjermingsverdige objekter, og tilsynsforetak i de ulike sektorer.

Les også: Slik laget de 260 ekstra kvadratmeter inne i bygget

Dårlige jobber

Jullum sier at som representant for en statlig institusjon er det vanskelig for ham å komme med konkrete eksempler på dårlig prosjektering eller feilaktige valg av produkter knyttet til sikkerhet.

– Men jeg kan bekrefte at det finnes flere slike eksempler. Ofte bunner den dårlige prosjekteringen i for dårlig analysearbeid i forkant, eller sjablongmessig prosjektering uten reelle vurderinger. Da blir det vanskelig å ha kontroll på om tiltakene er tilpasset behovet. Dette kan både gi for svak beskyttelse og for kostbar bekyttelse.

Det er et behov for å utvikle fagkompetansen og ikke minst en felles fagforståelse i hele bransjen.

Jullum peker på at det er en utvikling på gang. Nylig kom standarden NS5830 "Beskyttelse mot tilsiktede uønskede handlinger" som tar for seg terminologi knyttet til sikkerhet. Snart blir 5831 og 5832 ferdige, som vil ta for seg risikohåndtering og risikoanalyse.

Les også: De leverer tak basert på mål fra Google Earth

Kjente problemstillinger

Med øynene til NSM er ikke dette nye problemstillinger. Men etter terrorangrepet mot regjeringen og mot AUF-leieren på Utøya er det blitt lettere å få forståelse for viktigheten av arbeidet med sikkerhet.

Senere i mars og tidlig i april har NSM to kurs på programmet. Arrangøren kan ikke klage på interessen.

Begge kursene måtte flyttes til større lokaler på grunn av mange påmeldte. Men de kommer hovedsakelig fra forvaltningen. Nå oppfordrer Jullum byggenæringen, og spesielt rådgivere og leverandører å melde seg.

Les også:

Det beste impregneringsmiddelet blir forbudt

Ny teknologi gir 25 prosent lettere gipsplater

Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler  

Les mer om: