ENERGI

Vil dekke 20 prosent av verdens energibehov i 2050 med fusjon

Det er ikke lenger 20 år til vi har temmet fusjon. Kraftproduksjonen kan begynne i 2030, mener Bob Mumbard i Commonwealth Fusion System.

Bob Mumbard mener vi trenger fusjon for å redusere klimautslippene. Det er han i full gang med å realisere.
Bob Mumbard mener vi trenger fusjon for å redusere klimautslippene. Det er han i full gang med å realisere. Foto: Odd Richard Valmot
3. sep. 2022 - 13:58

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Equinor har investert tungt i det fire år gamle Boston-selskapet CFS – Commonwealth Fusion System. Vi traff gründer og sjef Bob Mumgaard på ONS i Stavanger og lot oss imponere av visjonene. Han er ingen nykommer til fusjon, men har jobbet med teknologien i 15 år. Flere av de andre i selskapet har tilbrakt hele yrkeskarrieren med fusjon.

Fusjon er det som må til for å fri oss fra de fossile utslippene, mener han – og de har løsningen, skal vi tro ham.

Funsjonsenergiens fundamentale problemene er løst, men man trenger å raffinere løsningen. Det er enorm varme og god termisk isolasjon som gjelder. For å holde den 100 millioner grader varme ringen av plasma unna veggene i tokamaken, det ringformede kammeret inne i magnetfeltet, trengs det elektromagneter basert på en superledende tape som CFS har utviklet. En som fungerer på høyere temperatur enn det som har vært vanlig. Den gir dem et enormt kraftig magnetfelt som kan kjøres opp til 20 tesla – mer enn de trenger til fusjonen. Den keramiske superlederen er faktisk bare 1 prosent keram, 9 prosent kobber og 90 prosent jern.

Om tre år skal den den første reaktoren deres, SPARC, være klar. Den vil ha samme kraftproduksjon som ITER, som bygges i Frankrike, men vil være 1/40 av størrelsen. Og tilsvarende billigere.

I 2030 skal dobbelt så store ARC være klar til drift. Den modellen er beregnet på masseproduksjon, og det er ikke småtteri Mumgaard vil produsere. For dette blir ikke nødvendigvis dyrt. Tokamakene består stort sett av materialer vi er vant til å håndtere, som stål og betong.

Vi trenger tusenvis av kraftkilder som ikke slipper ut CO2. Og helst må vi lage så mye strøm at vi kan reversere økningen i klimagasser i atmosfæren. Det snakker vi med Mumgaard om i dagens podkast.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.