IT

– Vi utfylte hverandre, sier Wozniak om Steve Jobs

Gjestet NTNU.

Bilde: Kristoffer Furberg/Universitetsavisa
Kristoffer Furberg, UniversitetsavisaKristoffer Furberg, Universitetsavisa
14. mars 2014 - 21:53

– Vi var unge, hadde ingen penger og lite erfaring.

Slik startet Steve Wozniak fortellingen om hvordan han og Steve Jobs skapte Apple.

Men nettopp mangelen på penger mener Wozniak var avgjørende for hvordan deres Apple I var med på å revolusjonere datamaskinen.

500 studenter hadde møtt opp i NTNUs største forelesningssal på Gløshaugen for å få et glimt av én av teknologiens største rockestjerner fredag kveld.

– Fem år før vi grunnla Apple lærte jeg meg hvordan jeg kunne lage en datamaskin, men jeg hadde ikke pengene til å produsere. Dette gjorde at jeg fant svært billige løsninger, som igjen brakte prisen på et nivå slik at private kunne kjøpe den. Da vi lagde Apple I ble resultatet mye bedre enn alt jeg hadde lest om tidligere. Du lærer når du driver med ting som engasjerer deg. Ingenting stopper deg når du brenner for noe. Det er da du når langt, fortalte en svært engasjert Wozniak.

Les også:  Nå kan du oppdatere til iOS 7.1

Jobs og Wozniak utfylte hverandre

Selv om Steve Jobs ofte får æren for Apples suksess, var Steve Wozniak hjernen bak. I et intervju med BBC sier «Woz» at han drømmer om at Apple og Google blir partnere i fremtiden. For oppfinneren er en tilhenger av tekonologideling.

– Jeg skulle ønske at teknologien ble delt mer mellom selskapene. Alle produktene ville blitt bedre, og alt ville blitt kompatibelt, sier han i intervjuet.

Men han har konkludert med at hans evner ikke ligger på businessiden.

– Hvis det var jeg, og ikke Steve Jobs, som bestemte, hadde jeg nok bare gitt bort ting gratis. Vi utfylte hverandre, sa Wozniak under det timeslange møtet med NTNU-studentene.

Selv om Wozniak er en av grunnleggerne av Apple, har han ingen tilknytning til selskapet i dag. Likevel uttaler han seg ofte i positive ordelag om selskapet han var med å starte og sammen med et smittende humør og befriende ærlighet står han høyt i kurs hos Apple-fans.

Det hersker også liten tvil om at Wozniaks hjerte fortsatt banker for Apple. På sin egen hjemmeside har han lenker til «other cool sites». Den eneste «kule siden» er apple.com.

«Verdens mest etterspurte taler»

Wozniak er vant til å bli tatt i mot som en rockestjerne av studenter og blir ofte bedt om å signere Iphone-telefoner. Han er blitt omtalt som verdens mest etterspurte talerog foredragsholder innen teknologi. Wozniak forklarer dette med at han alltid sier sannheten og aldri bruker det samme foredraget to ganger.

Da møtet med NTNU-studentene var over, flokket det seg et hundretall tilhørere rundt 63-åringen for å få signert sine Apple-produkter.

– Dette er det største som har skjedd på NTNU på 50 år, sa en som nettopp hadde fått «Woz» på Ipaden.

Apple-eventyret begynte da både Wozniak og Steve Jobs hadde sommerjobb hos Hewlett-Packard i 1971. Fire år senere hadde tospannet opprettet Apple og utviklet sin første personlige datamaskin, Apple I.

Førsteamanuensis Magnus Jahre ved institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU tror Wozniak har en større stjerne hos ingeniører enn hos folk flest.

Les også:  Slik gjør du iPhone raskere

Større enn Jobs?

– Han er ingeniøren bak Apples tidlige produkter og var med på å åpne markedet for private datamaskiner da han laget Apple 1 i garasjen sammen med Steve Jobs. Han står kanskje enda høyere i kurs enn Jobs for noen. Mens Jobs var markedsføringsmannen, var Wozniak det tenkiske geniet. Ingeniører har en tendens til å tenke at den som har laget produktet er større enn den som markedsfører det, sier Jahre.

Han tror og håper Wozniak i fremtiden vil bli husket som en svært viktig mann i den personlige datamaskinens historie.

– Man kan bare finne opp hjemmemaskiner en gang, og selv om det selvfølgelig var flere ting som skjedde samtidig, var Wozniak en sentral brikke i dette. Han fortjener en viktig plass i historiebøkene, sier Jahre.

Wozniaks NTNU-besøk ble annonsert mandag denne uken og genererte voldsom interesse. Billettleverandørens servere krasjet da ivrige studenter forsøkte å melde seg på arrangementet.

Apple-gründeren gjestet NTNU i forbindelse med StartIT, som er et årlig arrangement. Men det er første gang det skjer i samarbeid med nyoppstartede Spark* NTNU som drives av 17 studenter i stud.ass.-stillinger.

StartIT arrangeres av Start NTNU og Spark* NTNU. Start NTNU er en arena for kunnskapsutvikling og nettverksbygging innenfor nyskaping, mens Spark* NTNU er en nystartet veiledningstjeneste for studenter som vil realisere forretningsideen sin.

Les også: Macbook Air eller Pro, hvilken skal jeg velge?

– Du kan alltid gå tilbake til skolen

Studenten Sigurd Gran-Jansen intervjuet Wozniak på scenen i sal R1. Han spurte Apple-gründeren om man burde fullføre skolen eller følge ideen om man har en skapertrang.

– Hvis du har driven inni deg, vet du allerede svaret. Har du en god idé og muligheten til å starte et firma, kan du alltid gå tilbake til skolen om det ikke blir en suksess. Du kan godt jobbe på McDonalds mens du bygger opp noe, men ikke kast bort fritiden din. Jeg hadde ingen kjærester, eller flust av venner. Jeg var en geek som satt hjemme med mine interesser og fant mine egne veier, svarte han.

– Garasjehistorien er en bløff

Wozniak snakker som en foss og ramler stadig vekk ut i digresjoner og glemmer hva han blir spurt om. Men han gjør det med humor, smil og engasjement. Det engasjerte tilhørerne.

Og Wozniak kom også med en liten avsløring da han ble bedt om å fortelle om da han og Steve Jobs bygget opp Apple i sistnevntes garasje:

– Det er en velkjent historie, men det er en bløff. Mesteparten av arbeidet skjedde på Steves (Jobs, journ.anm.) soverom. Når vi fikk besøk hendte det vi tok i mot dem i garasjen.

Les også:

Nå vil Apple også erobre bilen din

Apples datasentre bruker nå 100 prosent fornybar energi  

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.