KRAFT

Apples datasentre bruker nå 100 prosent fornybar energi

Men Apple må kjøpe klimakvoter for å få det til.

Apple vil ikke bare kjøpe fornybar energi, de lager den også, for eksempel med solceller.
Apple vil ikke bare kjøpe fornybar energi, de lager den også, for eksempel med solceller. Bilde: Apple
22. mars 2013 - 15:16

Teknologigiganten Apple har tidligere fått pepper for å være lite miljøvennlig. Nå satser Apple på fornybar energi.

Sol, vind – og klimakvoter

Apple har nå som mål at alle selskapets datasentere, kontorlokaler, butikker og andre anlegg skal få all energi fra fornybare kilder, som for eksempel solenergi, vindkraft og geotermisk energi.

Ifølge Apples egen rapport om anleggenes miljøfotavtrykk, dekkes 75 prosent av energibehovet ved selskapets anlegg av grønn energi i dag.

– Hovedmålet vårt er å øke bruken av fornybar energi. Vi tror våre anstrengelser vil gi kunnskap også andre firmaer kan dra nytte av, sier økonomisjef Peter Oppenheimer i Apple til Bloomberg.

Apple hevder på sine nettsider at alle selskapets datasentere i USA, Irland og Tyskland allerede bruker 100 prosent fornybar energi.

Ifølge selskapets miljørapport oppnår de dette blant annet ved å kjøpe fornybar energi fra strømnettet. Der dette ikke er mulig, kjøper klimaet «skitten» strøm fra andre kraftkilder, og kompenserer ved å kjøpe klimakvoter.

Les også: USAs største solpark skal drive iCloud

Ved datasenteret i North-Carolina har Apple installert USAs største sluttbrukereide solcellepark.
Ved datasenteret i North-Carolina har Apple installert USAs største sluttbrukereide solcellepark.

Lager strømmen selv

Foreløpig er Apple altså avhengig av klimakvoter for å kunne skryte av sine grønne datasentere. Selskapet har imidlertid også iverksatt andre og langt mer direkte tiltak for å nå sitt mål om 100 prosent fornybar energi.

Apple kjøper ikke bare grønn energi, de lager den også selv. Flere av selskapets anlegg, deriblant hovedkvarteret i Cupertino, California, er utstyrt med solcelleanlegg og brenselceller som går på biogass fra søppelplasser.

Ved datasenteret i Maiden i North Carolina, har selskapet installert USAs største sluttbrukereide solcelleanlegg med en kapasitet på 20 MW. Et nytt anlegg på 20MW skal ifølge rapporten stå ferdig senere i år.

Anlegget i Maiden får også strøm fra et biogassanlegg med en kapasitet på 10 MW. Dette er ifølge rapporten USAs største brenselcelleanlegg som ikke eies og drives av et kraftselskap.

Skryt fra Greenpeace

For et år siden fikk Apple slakt i Greenpeace-rapporten «How clean is your cloud?». Nå er miljøforkjemperne glade for at teknologigiganten er i ferd med å snu skuta.

– I utgangspunktet er dette bra. Det viser at Apple lytter. Grønne datasentre er på vei, og det er vi glade for, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge, til Teknisk Ukeblad.

Imidlertid påpeker organisasjonen i en uttalelse at det fortsatt er store hindringer på veien mot Apples mål om 100 prosent fornybar energi.

Særlig i North Carolina gjør energiselskapene det vanskelig å få ren energi via kraftnettet, skriver Greenpeace.

Les også: Derfor vraket Cern Norge

Norske muligheter

Apple er ikke alene i sin satsing på rene datasentere. Også Google, Facebook og andre store aktører ønsker seg en grønnere nettsky.

Truls Gulowsen tror dette kan gi Norge en gylden mulighet.

– I et norsk perspektiv er dette en fantastisk mulighet for å få denne typen datasentere til Norge. Dette er noe både vi og Naturvernforbundet har etterlyst her i landet. Nå gjelder det å kjenne sin besøkelsestid og markedsføre det vi har av kalde fjellhaller og fornybar kraft. Det toget går nå, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Slik blir dritt til megabit

Datasentrene har fått sin første storkunde

Se Googles hemmelige datasentre  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.