IT

Slik blir dritt til megabit

Anstrengelsene for å gjøre datasenterdrift mer miljøvennlig har nådd nye nivåer hos Microsoft.

GRØNN IT: Eksempel på et komplett naturlig kretsløp av energi og data, i det Microsoft mener skal bli det første komplett karbonnøytrale datasenteret i verden.
GRØNN IT: Eksempel på et komplett naturlig kretsløp av energi og data, i det Microsoft mener skal bli det første komplett karbonnøytrale datasenteret i verden. Bilde: Colourbox
22. nov. 2012 - 08:12

Konsekvensene av konferanse-moteordet «Grønn IT» kan også være brun og tyntflytende, skal vi tolke Microsoft.

I den amerikanske delstaten Wyoming skal nemlig den globale it-giganten bli først ut med å samlokalisere et større datasenter med et kloakkrenseanlegg.

Pilotprosjektets mål er kort fortalt å benytte bioenergien fra sistnevnte som eneste energikilde for førstnevnte, og dermed på sikt dempe litt av it-industriens dårlige klimasamvittighet.

Tarmgasskraft

Rent konkret dreier det seg om en investering på drøyt 30 milllioner kroner i det Microsoft og samarbeidspartner FuelCell Energy kaller et «datakraftverk», løsrevet fra det nasjonale kraftnettet.

På en Microsoft-blogg forklares det at den største tekniske utfordringen ventes å bli hvordan datasenteret skal kunne være selvforsynt på energi og samtidig håndtere plutselige hopp i dataforspørsler uten tilknytning til det nevnte sentralnettet.

En av Microsofts modulære serverenheter skal utplasseres på kloakkrenseanleegget Dry Creek Facility og hente strøm fra en 300 kilowatts brenselcelle. Denne skal igjen drives av filtrert metangass fra kloakkanlegget.

Les også: Se Googles hemmelige datasentre

Flere initiativer

Også teknologimagasinet Wired har fattet interesse for saken, kanskje på grunn av aktualiteten i at nyheten ble sluppet tre dager tilbake.

(For den uinnvidde dreier det seg selvsagt 19. november, også kjent som «Verdens toalettdag», der man hvert år maner til bevissthet rundt toalett- og sanitærforhold i fattige deler av verden under mottoet «I give a shit».)

Ifølge Wired er også flere andre it-giganter inne på lignende, om enn ikke helt identiske, tanker:

Google kjøler ned sitt anlegg i Douglas County, Georgia ved hjelp av kjølevann fra toalettskylling, HP har lenge syslet med kongstanken om å hente energi fra dyregjødsel, og  Facebook har innslag av solenergi ved sitt anlegg i Pineville, Oregon.

Les også: Herfra skal Facebook serve hele Europa

Bransjeutfordring

Den grønne trenden i it-bransjen har bygget seg opp over tid.

Allerede i 2010 ble mange øyenbryn hevet over nyheten om at it-relaterte utslipp hadde passert flybransjen målt i negativ klimaeffekt.

Trenden har til overmål i tiden etterpå vært en ekstrem global datavekst og eksploderende etterspørsel etter datasentre med til dels svært høyt strømforbruk, spesielt til kjøling av serverne.

Arbeidet med å sikre både en grønnere energimiks og mer energieffektiv drift og kjøling til datasentrene, er følgelig blitt et imagebyggende tiltak for it-bransjens globale giganter.

Les også: Norge kan bli grønn it-sinke

Dyr vekst

Bak de grønne flosklene lurer et mer håndfast bunnlinjeproblem: At datasentrene vokser hurtig i både antall , størrelse og strømforbruk – i en tid der energiprisene ventes å stige i tiårene som kommer.

Med slike megatrender i sving har norske naturgitte fortrinn på områdene kjøling, fornybar energimiks og lav langsiktig strømpris skapt håp og forventninger om en gryende norsk datasenternæring, riktignok foreløpig mest imponerende på planstadiet.

Les også:

Slik skal Norge selges til verdens it-giganter  

Fjellhallene står tomme  

Felles utfordringer

Grønn norsk datasenter-gigantomani er et spennende tema i seg selv. Men de samme bransjetrendene som helt siden 2009 har gitt IKT-Norge håp om internasjonal suksess, forklarer altså hvorfor et selskap som Microsoft nå involverer seg i kloakkhåndtering av alle ting.

– På en måte er et kloakkrenseanlegg en fjern slektning av et datasenter. De er begge driftskritiske anlegg med masseanrettet infrastruktur innebygd. Disse anleggene kan ikke ha nedetid noe mer enn folk kan la være å skylle ned i do, skriver programdirektør Sean James i Microsofts Data Center Advanced Development Group på bloggen Global Foundation Services.

PS: Leseren får unnskylde de uunngåelige morsomhetene i innledningen på saken. 

(Til vårt forsvar kunne vi trukket det hele mye lenger: Vi har helt unngått ordet «datakabel». Og en påstand som eksempelvis «Internett fylles med avføring» kan vel mange si seg enig i, helt uavhengig av hva denne saken handler om. Vær i så måte også glad for at datastørrelsen «bit» ikke har en naturlig flertallsform på norsk.)

Mer om drømmen om en norsk grønn datasenternæring:

Se videopresentasjoner for prosjektene Rennesøy, Lefdal Gruve og Greenfield (tidligere Entra-prosjekt).

Les også:

Gigantsentrene blir ett

Gjennombrudd for Rennesøy  

Norske datahaller får ingen kunder

Derfor vraket Cern Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.