Utdanningsforsker Per Olaf Aamodt ved NIFU Step sa nylig til Teknisk Ukeblad at det kan hende det er best at bachelorgraden blir borte og at universitetene kun tilbyr femårige studier.
Les saken: – Legg ned bachelorgraden
– En mastergrad eller to
Men byggenæringen skulle gjerne sett at flere valgte byggrettede utdanninger på videregående.
– Hele næringslivet vil slite med å få tak i arbeidskraft så lenge det eneste budskapet som gis til ungdom er at de må ha en mastergrad eller to. Du må nærmest være universitetsutdannet for å leve lykkelig og få et langt liv. Men vi trenger også fornuftige, praktiske mennesker med et godt hode som har fagutdanning fra videregående, sier Jørgen Leegaard, direktør for kompetansepolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Aftenposten.
6-7000 i året
De har bedt Fafo beregne hvor stort behovet for byggenæringen vil bli i fremtiden. Tallene er foreløpig ikke klare.
– Men vi tror vi har behov for at 6-7000 ungdommer velger bygg og anlegg på videregående skole hvert år. Søkertallene i år lå rundt 4300. Vi ligger hele tiden etter, sier Leegard.
Han anslår at man trenger sju fagutdannede fra videregående for hver høyskoleutdannede bygningsingeniør.
Balansert
Forsker Per Olaf Aamodt er enig i at høyere utdanning ikke er hele svaret.
– VI må ikke bli så enøyd opptatt av høyere utdanning at vi ikke ser at vi trenger flere på videregående nivå. Det er viktig å se på dette balansert, og tenke på hvilken kompetanse vi trenger, sier han.