KRAFT

Vi kjøper heller ved- enn pelletsovner fordi de er «koseligere»

De prisopptatte velger varmepumper, de miljøbevisste velger pellets, viser forskning.

Bilde: Ole Chr. Bye AS
Øyvind LieØyvind LieJournalist
3. des. 2013 - 10:56
Vis mer

Fredag forsvarte Shuling Chen Lillemo sin doktorgradsavhandling «Forbrukere og bioenergi: Virkninger av atferdsmessige faktorer på energibruk til oppvarming i norske husholdninger», ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Med adferdsstudier undersøker hun hva som avgjør folks valg av oppvarmingsløsning til sine boliger.

Opptatt av miljøet

En av konklusjonene er at folk som først og fremst vil redusere oppvarmingskostnadene sine, har størst sannsynlighet for å investere i varmepumper, mens de som investerer i pelletsovner er mer opptatt av miljøet.

Studien er basert på data fra landsdekkende husholdningsundersøkelser i Norge.

Det er imidlertid ikke lett å få norske husholdninger til å velge pellets. Mens 70 prosent av husholdningene har vedovn, har kun seks promille har pellets, ifølge Lillemo.

– Folk har et veldig positivt inntrykk av vedfyring. Det har de ikke til pellets, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her er komfyren som forsyner en hel enebolig med varme

Ikke pen nok

En av årsakene til at folk er skeptiske til pelletsfyring er at de ikke stoler på at det vil være tilgjengelig pellets på markedet, og at de frykter at pelletsen skal bli veldig dyr.

Det andre pelletsovnenes utseende.

– Mange synes ikke pelletsovnen ser fin ut sammenlignet med en vedovn. Blant annet klages det over at vinduene på pelletsovnen er så små at flammen ikke synes. For fyring er ikke bare for å få varme, man skal også se flammen og kunne kose seg, sier hun.

Les også: Nå kommer kun 2,4 prosent av fjernvarmen fra olje

Firkantede bokser

Det kan imidlertid hende at de spurte i undersøkelsen ikke har fulgt helt med på utviklingen av nye pelletsovnmodeller. For Lillemos avhandling undersøker ikke hvordan ovnene ser ut, men hva slags oppfatning folk har av ovnene.

Produktansvarlig Roy Eng i Ole Chr. Bye AS, som importerer pelletsovner, medgir at ovnene tidligere ofte så ut firkantede bokser. Men det er det nå slutt på.

– Designet på pelletsovner har endret seg veldig. Nå ser mange ut som en peis, sier han til Teknisk Ukeblad.

Pelletsovner er imidlertid lukkede systemer, og det er ikke mulig å åpne den for å se direkte på flammen. Da vil det komme en feilmelding og ovnen vil slukkes etter et halvt minutt, forteller Eng.

Les også: – At strøm ikke skal brukes til oppvarming, er religion for ingeniørene

Tar ikke av

Varmen er likevel konsentrert, og å sitte rett foran en pelletsovn kan bli like varmt som å sitte foran en vedovn.

Han sier markedet for pelletskaminer i resten av Europa er stigende. I Norge har det ikke tatt av. Her har lave strømpriser gjort at folk satset på varmepumper, og veksten for pelletsfyring kommer først og fremst i næringsmarkedet.

– Vi er ikke fornøyd. Vi selger mellom 100 og 150 ovner per år. Det er altfor lite. Totalt har vi solgt 3000 ovner siden vi begynte i 2002, sier Eng.

Selskapet har enerett på å importere pelletsovner av merket Extraflame i Norge, og Eng anslår at de har 60 prosent til 70 prosent av det norske markedet for pelletsovner.

– Bra i kulden

Eng mener imidlertid at pelletskaminer kan egne seg vel så bra som varmepumper noen steder.

– Det kommer an på hvor man bor. I milde områder virker varmepumpene godt, men i Østerdalen og på Røros vil virkningsgraden synke. Der gir pelletsovnen samme effekt uansett hvor kaldt det er ute, sier han.

Les også:

Norges første flyplass på pellets

Pelletsproduksjonen på Averøya legges ned  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.