OLJE OG GASS

– Vi kan ikke vedta å bygge ut nye utslipp

Omstridt: Utbyggingen av Edvard Grieg på Utsirahøyden, kan ende opp uten strøm fra land dersom det ikke blir en elektrifiseringsløsning for hele området.
Omstridt: Utbyggingen av Edvard Grieg på Utsirahøyden, kan ende opp uten strøm fra land dersom det ikke blir en elektrifiseringsløsning for hele området. Bilde: Det norske
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
15. jan. 2014 - 07:00

Fredag forrige uke skrev Teknisk Ukeblad at olje- og energiminister Tord Lien holder døren på gløtt for at Edvard Grieg-utbyggingen ikke blir elektrifisert.

Lien har sagt at Johan Sverdrup etter alle solemerker får en elektrifiseringsløsning, men at man får se hva som skjer med Edvard Grieg.

– Uakseptabelt

Dette provoserer miljøorganisasjonen Zero kraftig. De mener at Tord Lien er nødt til å garantere at Edvard Grieg blir elektrifisert.

– Vi mener det er helt uakseptabelt at Lundin skal få bygge ut Edvard Grieg uten en kraft fra land-løsning. Lien er nødt til å garantere elektrifisering. Alt annet er uakseptabelt, sier Kari Elisabeth Kaski til Teknisk Ukeblad.

På spørsmål om hun blir provosert over olje- og energiministerens uttalelser, er svaret ja.

– Jeg blir provosert av dette. Oljeindustrien er den største utslippssektoren. Da kan vi ikke vedta å bygge ut nye utslipp, sier hun.

Kaski mener for øvrig at Edvard Grieg-saken, som Teknisk Ukeblad har skrevet en rekke artikler om, er forstyrrende.

– Det er oppsiktsvekkende at Lundin ser bort fra et stortingsvedtak. De kan ikke slippe unna med dette, og er nødt til å ta regningen. Denne oppførselen fra Lundin gjør at man blir nødt til å stille spørsmål ved Stortingets beslutningsmyndighet, sier Kaski.

Les også: Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

100 prosent klar

Lundin på sin side har fortalt Teknisk Ukeblad at de ikke mener at de har gjort noe galt, med tanke på godkjenningen av utbyggingsplanen og designen av Grieg-plattformen.

Der er tillatelsen gitt dersom alt kraftbehov kan dekkes med kraft fra land, om en fellesløsning for Utsirahøyden kommer på plass.

Administrerende direktør i Lundin Norge, Torstein Sanness, har fortalt Teknisk Ukeblad at de kommer til å la den ene gassturbinen gå uansett, men at denne skal brukes til varme – ikke til kraft. Bortsett fra dette, mener Lundin at hele Edvard Grieg er 100 prosent klar for å kjøre på kraft fra land.

Som Teknisk Ukeblad har skrevet har dog Lundins planlegging av Edvard Grieg-utbyggingen skapt noe støy, blant annet i Oljedirektoratet (OD).

I et møtereferat etter et møte mellom OD og Lundin, kommer det frem at Lundin «har satt myndighetene i en vanskelig situasjon», blant annet ved å vente med å informere om plattformdesignen.

 Marsjordre

Dette sa olje- og energiminister Tord Lien til Teknisk Ukeblad i forrige uke:

– Sverdrup vil bli elektrifisert, det tyder alt på. Alternativet er sannsynligvis mange års utsettelse fordi det er det eneste man har planlagt for. Når vi kommer til neste skritt får vi se hva som skjer med Edvard Grieg. Men de har fått en marsjordre. Hadde de ikke fulgt den ville de selvfølgelig blitt stoppet både av OD og OED.

Les også:

Lundin finner olje der andre gir opp

Ser på mulighetene for å frakte oljearbeidere til Nordsjøen på skip

Ambisjonen om å starte Johan Sverdrup-produksjonen i 2018 ryker  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.