KARRIEREARBEIDSLIV

Vi jobber overtid av plikt

TALL: Han føler at han må bidra med overtidsjobbing.
TALL: Han føler at han må bidra med overtidsjobbing. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
29. apr. 2009 - 09:50

Pliktfølelse er en viktig grunn til at nordmenn jobber overtid, viser en fersk undersøkelse Infact har gjort for Xtra personell.

37,7 prosent av de spurte sier at pliktfølelse er den viktigste årsaken til at de jobber overtid.

Fire av ti jobber altså overtid for de føler at de må.

Her er lønnsvinnerne

Høy moral

Pliktfølelsen står sterkest på Vestlandet og blant eldre over 60 år, og står svakest i Oslo.

- Det er alltid interessant å undersøke beveggrunnene til at man velger å jobbe overtid. Undersøkelsen viser at norske arbeidstakere har høy arbeidsmoral og høy lojalitet til sin arbeidsgiver og stiller opp av plikt, sier Kristian Fæste, administrerende direktør i Xtra personell, i en pressemelding.

Den nest viktigste grunnen er lav bemanning. 20,3 prosent - altså en av fem - oppgir det som årsaken til overtidsjobbing.

Ansatte i offentlig sektor - spesielt i helsevesenet - er overrepresentert her. Ikke mindre enn 29,5 prosent av de spurte i offentlig sektor mener lav bemanning er årsaken. For privat sektor er andelen 12,8 prosent.

Vi har for mye å gjøre

Utfordringer

– Det er velkjent at det er bemanningsutfordringer i helsevesenet, og at den lave bemanningen fører til mye overtidsbruk. Norge er det landet i verden som relativt sett (per capita) har økt sine bevilgninger til helsesektoren mest de senere årene. Regjeringen Stoltenberg lovet 10 000 nye hender i helsevesenet i løpet av denne regjeringsperioden. Det løftet er ikke innfridd enda. Økt bemanning av relevant og kompetent arbeidskraft er ett av mange tiltak som vil kunne bidra til et kvalitetsmessig løft og mindre helsekøer i denne sektoren, sier Fæste.

Kun 10,3 prosent jobber overtid for å tjene mer penger, mens kun 2,7 prosent sier at grunnen er press fra arbeidsgiver.

Hele 26,8 prosent oppgir andre eller ingen spesielle årsaker. Undersøkelsen klarer altså ikke å fastslå årsaken til at vel en fjerdedel av de spurte jobber overtid.

Selgere er oftest deppa

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.