KARRIERE

Vi har for mye å gjøre

Halvparten av norske arbeidstakere oppgir at de minst én gang i uka må sløyfe lunsj, jobbe overtid eller ta arbeid med hjem.
Halvparten av norske arbeidstakere oppgir at de minst én gang i uka må sløyfe lunsj, jobbe overtid eller ta arbeid med hjem. Bilde: Marc GREINER
Stein Jarle Olsen
19. aug. 2008 - 08:53

Lærere, pleie- og omsorgsarbeidere og sykepleiere er yrkesgruppene i Norge som har mest å gjøre, ifølge en fersk rapport fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø- og helse (Noa), gjengitt i Dagbladet tirsdag.

Les også:

- Folk bryr seg

Blant disse yrkesgruppene svarer over 40 prosent bekreftende på utsagnet "Det er vanligvis ikke tid til å utføre arbeidsoppgavene på en skikkelig måte".

- Mange mener nok de ikke har tilstrekkelig tid til å utføre det de mener er rimelig behandling av pasienter, kunder eller klienter. På sett og vis er dette bra, for det betyr at folk ikke gir blaffen, sier seniorforsker Robert Salomon i Arbeidsforskningsinstituttet til Dagbladet.

Les også:

Stressede ingeniører

Neste på lista er elektroingeniørene, hvor rundt 35 prosent sier at de har for dårlig tid.

Også dataingeniører, sivilingeniører og realfagsutdannede kommer høyt på lista. Og de arbeidstakerne som ikke føler at tiden strekker til, er gjerne mer plaget av hodepine og smerter i nakke, skuldre og rygg, enn de som har nok med tid.

Seniorrådgiver Trine Eiken i Noa sier at de som har det verst, er de som har arbeidsdager som i høy grad styres av direkte kontakt med kunder, klienter, pasienter eller elever.

- Det er mulig at opplevelsen av manglende tid er mer knyttet til manglende styring over egen tid enn til selve arbeidsmengden, sier hun til avisa.

Les også:

Sløyfer lunsj

Nesten halvparten av alle yrkesaktive i Norge oppgir at de minst én gang i uka har så mye å gjøre at de må sløyfe lunsjen, jobbe overtid eller ta arbeid med hjem.

Og jo høyere utdanning, jo mer stress. 65 prosent av arbeidstakere med mer enn fire års universitets- eller høyskoleutdanning har så mye å gjøre at den avtalte tiden ikke strekker til.

- Mange ulike yrkesgrupper er nødt til å leve med et slags kompromiss. De må spørre seg selv hva som er godt nok, ikke hva som er den beste jobbutøvelsen, sier Robert Salomon.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.