INDUSTRI

– Vi ble veldig overrasket da vi fikk prisen

Norske Airthings fikk Eksportprisen 2018.

Airthings-sjef Øyvind Birkenes blir gratulert av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen for selskapets rolle som innovatør og eksportør av ny norsk teknologi.
Airthings-sjef Øyvind Birkenes blir gratulert av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen for selskapets rolle som innovatør og eksportør av ny norsk teknologi. Foto: ORV
23. apr. 2018 - 10:09

I løpet av få år har Airthings bygget en stor virksomhet på norsk fysikk-kompetanse og selger smarte radonmålere over hele verden.

Det er flere firkanter som skal ha kryss før en norsk bedrift får den høyt hengende utmerkelsen Eksportprisen. I år gikk den til Airthings, som Teknisk Ukeblad har fulgt gjennom mange år.

Fredag møtte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen selskapet og de andre nominerte i Næringsdepartementet, og gratulerte med utnevnelsen.

Årets boks: Wave Plus er en batteridrevet samling av sensorer med radonsensor som den mest sentrale. Boksen henges på veggen og snakker med appen i mobilen. <i>Foto:  Airthings</i>
Årets boks: Wave Plus er en batteridrevet samling av sensorer med radonsensor som den mest sentrale. Boksen henges på veggen og snakker med appen i mobilen. Foto:  Airthings

Bak den årlige Eksportprisen står Eksportkreditt Norge, GIEK, GIEK Kredittforsikring og Innovasjon Norge. Kriteriene er at bedriften må ha en høy eksportandel og at de må vise til verdiskaping i Norge, men de må også ha hatt suksess over tid og produktene må være nyskapende.

Hvem som er en slik pris verdig etter kriteriene bestemmes av juryen som består av adm. dir. og grunnlegger av GelatoGroup, Henrik Müller Hansen, finansdirektør i DNB, Kjerstin R. Braathen, styreleder i en rekke selskaper og tidligere sjef for Statkraft og Oslo Universitetssykehus, Siri Hatlen og John G. Bernander, som har en rekke styreverv ikke minst i GIEK som er med å dele ut prisen.

– Bedriften er svært innovativ, og har 90 prosent eksportandel. Men verdiskapingen foregår i Norge, og dermed er den akkurat en slik bedrift vi ser etter, sier juryleder John G. Bernander.

Svært overrasket

– Vi tenker kanskje ikke i slike baner og var veldig overrasket da vi ble nominert og fikk prisen. Først fikk vi vite at vi var plukket ut blant de ti finalistene, så de tre, og tilslutt fikk vi faktisk prisen, sier Airthings-sjef, med lang fartstid fra norsk elektronikkindustri, sivilingeniør Øyvind Birkenes.

Selskapet omsatte i fjor for 62 millioner kroner og var på langt nær størst av de utvalgte, men det har en formidabel vekst. I år skal de opp i 100 millioner kroner og med en eksportandel på over 90 prosent.

Det er det nordamerikanske markedet som er det største eksportmarkedet. Her har oppmerksomheten rundt radongass vært større enn i mange andre land.

Årets app: Airthings har puttet langt flere sensorer inn i den samme boksen og måler en rekke luftkvalitetparameter i sanntid og over tid. <i>Foto:  Airthings</i>
Årets app: Airthings har puttet langt flere sensorer inn i den samme boksen og måler en rekke luftkvalitetparameter i sanntid og over tid. Foto:  Airthings

Vokst med radonmåling som basis

– Grunnlaget for virksomheten er en unik sensor for å måle radon i bygninger. Etter hvert har vi utviklet den til å måle andre parametere som har betydelig for inneklimaet. Først temperatur og luftfuktighet. Nå er vi snart klar til å levere neste generasjon som også måler CO2 og VOC og gir et bedre bilde av luftkvaliteten. Det har vært svært stor interesse for den nye generasjonen og vi har en masse bestillinger på de nye sensorene. Svært mange i mange land vil ha pilotinstallasjoner for å se hvordan de kan bruke dataene til å forbedre inneklimaet.

Birkenes forteller at selskapet nå har 35 ansatte, de fleste på forsking og utvikling. Og de kommer fra hele 12 nasjoner.

– Vi har fått tak i mye gode folk, men vi er stadig på utkikk etter flere. Det er utfordrende å skalere virksomheten raskt nok. Spesielt innen salg og teknisk installasjon trenger vi folk. Vi trenger medarbeidere som kan følge opp alle pilotinstallasjonene som bedrifter etterspør, sier han.

Ber om råd

Det var ikke bare Airthings som stilte opp for å bli gratulert av næringsministeren. Selskapene i semifinalen var invitert til departementet og fikk si noen ord om hva de drev med. Næringsministeren oppfordret dem også til å si hva de var fornøyd med og hvor det offentlige kunne forbedre seg. Det engasjerte forsamlingen og det manglet ikke på råd.

– Vi skulle gjerne sett at det var enklere å manøvrere innen det offentlige slik at vi kan komme inn på prosjekter hvor det handler om å måle inneklima. Det er ikke lett for et lite selskap å komme gjennom i slike prosjekter, oppfordrer Birkenes.

Årets eksportelite: Næringsministeren møtte alle finalistene til årets Eksportpris for å gratulere dem og høre hva de mener det offentlige kan gjøre bedre. <i>Foto:  ORV</i>
Årets eksportelite: Næringsministeren møtte alle finalistene til årets Eksportpris for å gratulere dem og høre hva de mener det offentlige kan gjøre bedre. Foto:  ORV
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.