Vestas tester vindmølle med flere rotorer

For å gi billigere vindkraft.

Slik skal Vesta' multirotorkonsept se ut når det er ferdig montert.
Slik skal Vesta' multirotorkonsept se ut når det er ferdig montert. Bilde: Foto: Vestas
Øyvind LieØyvind LieJournalist
20. apr. 2016 - 17:38

For å redusere kostnadene ved vindkraft på lang sikt, er det ifølge Vestas viktig å finne nye løsninger og tenke nytt.

Derfor installerer de sammen med Danmark Tekniske Universitet en demonstrasjonsvindmølle for å undersøke om det er teknisk mulig å operere og kontrollere en vindmølle med flere turbiner.

Utfordrer størrelses-jaget

Med demonstrasjonsmøllen utfordrer Vestas forestillingen om at turbiner må bli stadig større for å produsere mer energi, skriver selskapet i en pressemelding.

Størrelsen på møllene har også ført til problemer i enkelte markeder. Blant annet er møllene så store at de er vanskelige å frakte.

Demoprosjektet bruker fire gamle 225 kW naceller som Vestas produserte mellom 1990 og 1997, som settes opp på en støttestruktur. Det hele rager 74 meter over bakken, som i vindkraftsammenheng ikke lenger er så mye. Et stort antall sensorer settes så på demovindmøllen.

Danmarks Tekniske Universitet og Vestas setter opp multirotorvindmølledemoen som de håper kan få ned produksjonskostnadene for vindkraft. <i>Foto: Foto</i>
Danmarks Tekniske Universitet og Vestas setter opp multirotorvindmølledemoen som de håper kan få ned produksjonskostnadene for vindkraft. Foto: Foto

Demonstrasjonsmøllen settes opp på Risø testsenter, i nærheten av Roskilde i Danmark. Der skal det de kommende årene grundig studeres hvordan møllen opererer.

Langt fram

 – Å bygge en konseptturbin viser at innovasjon noen ganger krever en helt ny måte å tenke på. Prosessen med kontinuerlig innovasjon og utvikling er ekstremt viktig. Det gir oss grunnleggende kunnskap som kan hjelpe oss å få ned produksjonskostnaden for energi og integrere viktige teknologier for å løse våre kunders behov, sier direktør for innovasjon og konsepter i Vestas, Jorge Magalhaes i pressemeldingen.

Mange kontroll- og produksjonssystemer må imidlertid utvikles og testes før man kan slå fast om konseptet er teknisk og økonomisk liv laga.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om når vindmøllen kan bli tilgjengelig på markedet, svarer pressetalskvinne Alexandra Thiis Elmegaard i Vestas dette:

– Dette er et demonstrasjonsprosjekt og er ikke en del av vår produktportefølje. Først etter en vellykket demonstrasjon vil vi vite mer om det er mulig å bruke teknologien. Og selv om den blir vellykket, er dette et konsept som fremdeles vil trenge å bli modnet til et kommersielt produkt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.