SAMFERDSEL

Verste togulykke i India på flere tiår – nærmere 300 døde

Togulykken kan ha vært forårsaket av en signalfeil, ifølge avisen Hindustan Times.

Dronebildet viser noe av omfanget av det som er en av de verste togulykkene i India på over 20 år.
Dronebildet viser noe av omfanget av det som er en av de verste togulykkene i India på over 20 år. Foto: Reuters
3. juni 2023 - 08:23

Lørdag var nærmere 300 personer bekreftet omkommet i det som er den verste togulykken i landet på over 20 år.  Avisen Hindustan Times skriver lørdag at foreløpige undersøkelser viser at ulykken kan ha vært forårsaket av en signalfeil.

Togulykken er en av de verste i India noensinne, og redningsarbeidet pågikk fortsatt blant vrakrestene lørdag. Om lag 800–900 mennesker er skadet, og det er ventet at dødstallet kommer til å stige.

Ulykken skjedde i Balasore-distriktet i delstaten Odisha øst i India fredag kveld. Stedet ligger om lag 22 mil sørvest for storbyen Kolkata. To passasjertog og et parkert godstog var involvert i ulykken.

Da dagslyset kom, kunne redningsarbeiderne se hele det grufulle omfanget av ulykken, med ødelagte vogner og forvridd metall.

– Kommer aldri til å glemme

Anubha Das, som overlevde ulykken, sier at han aldri kommer til å glemme synet av hele familier som lå døde, og kropper uten lemmer som lå strødd langs skinnene. Han sier det var som et «blodbad».

To passasjertog sporet av i distriktet Balasore i delstaten Odisha øst i India fredag. <i>Foto:  AP / NTB</i>
To passasjertog sporet av i distriktet Balasore i delstaten Odisha øst i India fredag. Foto:  AP / NTB

Om lag tolv togvogner lå veltet langs jernbaneskinnene, noen av dem med avrevne tak og knuste vinduer. Også frivillige deltok i arbeidet for å få hundrevis av fastklemte passasjerer ut av vraket.

– Redningsarbeidet pågår fortsatt, forteller Sudhanshu Sarangi, direktør for delstatens brannvesen, til nyhetsbyrået AFP på stedet.

– Det er mange alvorlig skadede, legger han til.

Leter etter slektninger

Pårørende til savnede passasjerer lette lørdag etter sine kjære både på ulykkesstedet og på sykehusene i nærheten i håp om å finne dem i live.

Selv i et land som har hatt en rekke togtragedier, ligger fredagens ulykke an til å bli den verste siden 1990-tallet.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttrykte lørdag sine kondolanser til de etterlatte.

– Jeg er dypt berørt av den forferdelige ulykken i Odisha i India, skriver Huitfeldt på Twitter lørdag formiddag.

– Jeg sender mine kondolanser til familiene til dem som har mistet sine kjære i denne tragiske ulykken, så vel som til alle dem som er blitt skadd. Norge står sammen med India, skriver hun videre.

Fastklemte passasjerer

All mulig hjelp gis til dem som er rammet, skriver statsminister Narendra Modi på Twitter. Han skal lørdag besøke ulykkesstedet.

Et av togene som sporet av, var Coromandel Express mellom Howrah i delstaten West Bengal og Chennai i Tamil Nadu, ifølge indiske medier.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vrakrester havnet på et spor ved siden av, opplyser en talsperson for jernbanedepartementet. Et annet passasjertog som kom fra motsatt retning, kjørte inn i vrakrestene, og opptil tre vogner fra dette toget sporet også av.

Godstog involvert

Også et godstog var involvert i hendelsen, opplyser toppsjef Amitabh Sharma i Indian Railways til nyhetsbyrået AFP. Dette toget sto parkert ved ulykkesstedet.

Nesten 500 politifolk og redningsmannskaper, samt 75 ambulanser og busser, har deltatt i redningsinnsatsen, ifølge Pradeep Jena, leder for statsadministrasjonen i Odisha.

– Utfordringen nå er å identifisere de døde, sier P.K. Jena, som er den øverste administrative lederen i delstaten.

Mange av likene var lørdag sendt til obduksjon, og pårørende ble bedt om å gi opplysninger som kunne bidra til identifisering.

Årsak etterforskes

– Hvis de ikke kan identifiseres, må vi kanskje foreta DNA-tester, sier Jena.

Årsaken til ulykken er under etterforskning.

Det indiske jernbanenettet er det største i verden som er underlagt én sentral ledelse. Hver dag tar om lag 12 millioner indere toget.

Årlig skjer det flere hundre togulykker i India, og mange av dem skyldes gamle signalanlegg eller menneskelige feil. I senere år har store nyinvesteringer bidratt til å bedre sikkerheten i togtrafikken i India.

Politiet ønsker å avhøre lokføreren av toget involvert i togulykken i Bergen fredag kveld.
Les også

Havarikommisjonen: Toget som sporet av kan ha kjørt på rødt lys

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.