SKIP

DNV GL: Det norske Veritas er igjen norsk

Norsk-tysk skilsmisse. Det norske Veritas er igjen på norske hender.

Remi Eriksen, Konsernsjef i DNV GL på NHOs årskonferanse 2017.
Remi Eriksen, Konsernsjef i DNV GL på NHOs årskonferanse 2017. Ruud, Vidar/NTB Scanpix
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
14. des. 2017 - 14:23

For fem år siden fusjoneret DNV Group med Germanischer Lloyd. De to klasseselskapene kalte det «et fornuftsekteskap».

Fem år etter er skilsmissen på eiersiden et faktum.

Styreleder Leif-Arne Langøy i stiftelsen DNV kalte i desember 2012 et fornuftsekteskap og forhold som har modnet over 20 år.

Stiftelsen Det norske veritas har nå kjøpt ut tyske Mayfairs andel på 36,5 prosent av selskapet. Partene ønsker ikke å opplyse om kjøpesummen, melder E24.

Stor ute

DNV GL vil fortsatt være store både i Norge, Tyskland og blant verdens tre største på skipsklassifisering, verifikasjon og rådgivning til både maritim, petroleum og energisektoren.

Etter fusjonen satt stiftelsen DNV med 63,5 prosent og Mayfair med 36,5 prosent av DNV GL Group. Stiftelsen Det Norske Veritas overtar alle aksjene til  Mayfair. Prisen er ikke kunngjort.

Verdier til egenutvikling

I 2012 ble det fusjonerte selskapet verdens tredje største innen testing, inspeksjon og sertifisering. 

Da hjemkjøpet ble annonsert på et allmøte på Høvik torsdag ettermiddag, brøt jubelen løs. -Det ble svært godt mottatt av de ansatte, sier Langøy.

Han sier at all verdiskapningen nå vil forbli innen Det Norske Veritas konsernet.

- Verdiskapingen vil bli brukt til fortsatt utvikling og global posisjonering av DNV GL. Vi takker Mayfair for positive bidrag til DNV GL de siste årene,” sier  Langøy, som er styreformann i både Stiftelsen Det Norske Veritas og DNV GL.

Ny logo?

Vis mer

Det mange lurer på er om GL forsvinner ut av logo og navn.

- Nei, DNV GL-logo beholdes. Vi fortsetter å hete DNV GL. Det er godt innarbeidet. GL har stor verdi og betydning ute i verden, sier Langøy til TU.

DNV GL har sitt maritime hovedkontor i Hamburg i Tyskland.

- Det blir værende der. Det er svært viktig signal til både våre ansatte og kunder, sier Langøy.

Historisk ønske

Fusjon med Germanischer Lloyd hadde vært diskutert i mange omganger, men ble først aktualisert etter at det privateide tyske selskapet Mayfair kom inn som eier i GL i 2006. Til da hadde GL konsentrert seg om skipsfart, men begynte en ekspansjon til olje- og gass og energi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

GLs oppkjøp av Noble Denton tilførte olje- og gassteknologi, mens kjøp av Garrad Hassan brakte GL inn i energi- og fornybarsektoren. Fusjonen med DNV skapte et sterkt, internasjonalt miljø.

Omsetning opp - færre ansatte

Etter fusjonen i 2012 hadde DNV GL 17.000 ansatte i 100 land og en omsetning på 18 milliarder kroner.

I 2015 var omsetningen oppe i 23.390 millioner kroner og antall ansatte var ned til 14. 959.  I løpet av 2016 sank omsetningen til 20,8 milliarder kroner og antall ansatte til 13.550.

Det er 1.760 ansatte ved hovedkontoret på Høvik.

Digitalisering

Konserndirektør Remi Eriksen deltok på et allmøte i Hamburg der ansatte fikk nyheten. I en pressemelding sier han at hjemkjøpet markere et nytt kapittel i DNV GLs historie.

- Det er positivt for både DNV GLs kunder og ansatte at selskapet nå får en eier som har det samme formålet som DNV Vi har en strategi som vektlegger digitalisering og effektivitet, og dette arbeidet videreføres, sier Eriksen.

Tilfeldig

Styreleder Langøy sier at det er tilfeldig at skilsmissen skjer akkurat fem år etter fusjonen.

- Det er tilfeldig at det tok akkurat fem år. Ifølge aksjonæravtalen vart det klausul som satte grenser for hva eierne kunne foreta seg i løpet av de tre første årene, sier Langøy til TU.

Han sier at Mayfair har vært innstilt på å selge seg ut. Salget skjer nå som følge av et initiativ fra stiftelsen DNV. Det skal ikke ha vært andre kjøpere på banen.

Stiftelsen Det Norske Veritas finansierte oppkjøpet med en tredel egne midler og to tredeler banklån. 

"Takk for oss"

Eieren av Mayfair, Günther Herz, skriver i en pressemelding at selskapet er stolt over å ha vært med på å bygge opp GL og deretter DNV GL  til et ledende, globalt selskap innen kvalitetssikring og risikohåndtering.

Siden vi investerte i Germanischer Lloyd i 2006, har selskapet styrket sin posisjon innen olje, gass og fornybar energi og har gjennom fusjonen med Det Norske Veritas blitt en markedsleder innen flere viktige industrisektorer. Integrasjonen er nå gjennomført og vi takker Stiftelsen Det Norske Veritas for samarbeidet og ønsker DNV GL og selskapets ansatte fortsatt suksess,” sier Günter Herz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.