MOTOR

Verdens største luftfartøy har styrtet

«Den flygende rumpa».

Airlander 10 blir kalt «den flygende rumpa» av britene, ikke unaturlig, farkostens utforming tatt i betraktning. Bildet er fra fartøyets første prøveflyging 17. august.
Airlander 10 blir kalt «den flygende rumpa» av britene, ikke unaturlig, farkostens utforming tatt i betraktning. Bildet er fra fartøyets første prøveflyging 17. august. Bilde: Reuters/NTB scanpix
NTB
24. aug. 2016 - 14:31

Airlander 10 styrtet i det sentrale England, opplyser produsenten Hybrid Air Vehicles (HAV) til Reuters.

– Mannskapet er i sikkerhet og ingen er skadd, skriver HAV på Facebook.

Airlander 10 er 92 meter langt, 15 meter lenger enn verdens største passasjerfly. Farkosten styrtet under sin andre prøveflyging i Bedfordshire, nøyaktig en uke etter den første turen, melder ITV.

Telefonstolpe 

Fartøyet styrtet trolig som følge av å ha kommet i berøring med en telefonstolpe.

Det nye fartøyet er delvis fly, delvis helikopter og delvis luftskip. Det har fire motorer, men er betraktelig mer stillegående enn fly eller helikopter, kan nå en hastighet på rundt 150 kilometer i timen og komme opp i en høyde på 5.000 meter.

Det kan holde seg i luften i rundt to uker dersom det flyr ubemannet. Med besetning om bord kan det fly i fem dager uten stans.

Slik så det ut da Airlander 10 gikk "på trynet" ved landing i Bedfordshire nord for London onsdag.
Slik så det ut da Airlander 10 gikk "på trynet" ved landing i Bedfordshire nord for London onsdag. Foto: AP/NTB scanpix

Rumpa

Fartøyet er utviklet for å drive overvåking for det amerikanske forsvaret, men HAV mener det også kan brukes kommersielt.

I Storbritannia har Airlander 10 på grunn av sin utforming raskt fått kallenavnet «den flygende rumpa».

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.