ENERGI

Verdens største konverter-plattform skal gi Nederland strøm fra havvind

Nederland har ideelle bunnforhold, og nå kommer havvind-anbudene som perler på en snor.

Slik vil den nye konverter-plattformen se ut.
Slik vil den nye konverter-plattformen se ut. Fotomontasje: TenneT
9. mai 2019 - 19:00

Nederland er svært avhengig av kull og gass og har, til tross for sitt høye innbyggertall, et av de høyeste klimagassutslippet per innbygger i Europa.

Men nå lover regjeringen bot og bedring. Innen 2050 skal klimagassutslippene reduseres til null, og løsningen på veien heter offshore vind.

Kart over de planlagte utbyggingsområdene for havvind i Nederland. <i>Foto: Nederlandske Enterprise Agency</i>
Kart over de planlagte utbyggingsområdene for havvind i Nederland. Foto: Nederlandske Enterprise Agency

Bygger stort

De grunne farvannene utenfor kysten av Nederland er ideelle for bunnfast havvind. I mars i fjor vant Chinook CV, et datterselskap av Nuon/Vattenfall, et anbud om å bygge en 700 megawatt (MW) stor vindpark utenfor kysten av Nederland. Hollandse Kust (Zuid) 1 og 2 skal stå klar i 2022, og er den første store havvindparken i verden som bygges uten subsidier.

Parken er likevel bare én av flere. I mars i år ble det lyst ut et nytt anbud på enda en 700MW-park. Vattenfall, danske Ørsted og nederlandske Shell, har meldt interesse for anbudet. I løpet av de neste ti årene skal hollenderne bygge ut 11,5 Gigawatt (GW) offshore vind. Til sammenlikning var det installert 18,5 GW offshore vind i Europa som helhet ved utgangen av 2018.

Seks store områder utenfor kysten er satt av til utbygging av havvind. Bare i 2019 lyses to store parker ut. I tillegg til hollandske Kust (zuid) 3 og 4, som Ørsted og Vattenfall har meldt interesse for, skal Hollandske Kust Nord, enda en park på 700MW, lyses ut i løpet av året. Deretter kommer anbudene som perler på en snor: I 2020 lyses 1400MW store Hollandske Kust West ut, i 2022 600MW store Gemini og 700MW Ten Norden, før den største av dem alle; 4 GW store Jmuiden Ver Wind Farm Zone, lyses ut i perioden 2023-2026.

Les også

Equinor-sjefen om havvind: Tror situasjonen vil være utfordrende i et år eller to til

Verdens største konverterplattform

Vekselstrømmen alle disse parkene genererer må konverteres til likestrøm (DC) før den transporteres til land. For å få det til, vil hollenderne bygge verdens største konverterplattform.

Der det før har vært vanlig å bruke 700MW konvertere, vil hollenderne nå bygge en plattform som er nesten tre ganger så stor; hele 2GW. Målet er å få ned kostnadene på konvertere og overføringskabler. Den nye plattformen knyttes til land med to 53 kilometer lange DC-kabler, hver på 525kV.

Til sammenlikning har Viking Link, en DC-kabel som går mellom Danmark og Storbritannia, en kapasitet på 1,4GW. I stedet for tre konverterplattformer og seks kabler, blir det altså én plattform og to kabler.

– Vi gir et viktig bidrag for å akselerere energiomstillingen, sier administrerende direktør I TenneT, Manon van Beek, i en pressemelding.

Med de ambisiøse planene, melder Nederland seg på i konkurransen med Storbritannia og Tyskland, om å bli ledende på havvind i Europa.

Equinor ikke med

Norske Equinor er det eneste norske selskapet som bygger store havvindparker. Selskapet la i 2017 inn anbud på hollandske Kust (zuid) 1 og 2, men måtte se seg slått av Vattenfall.

– Å få tilgang til attraktive fornybarprosjekter som Hollandse Kust Zuid er en del av Statoils strategi om å gradvis komplementere vår olje og gassportefølje med lønnsom fornybar energi, uttalte daværende sjef for Equinors fornybarsatsing Irene Rummelhoff, i 2017, da anbudet ble levert.

Men etter å ha tapt anbudet til Vattenfall, har Equinor valgt å ikke delta i årets anbudskonkurranse på hollandske Kust (zuid) 3 og 4. Det lykkes ikke TU i går å få noen kommentar fra Equinor om selskapets videre strategi i Nederland.

Havvind i Nederland

  • Skal ha 11,5 GW havvind innen 2030.
  • Har utlyst flere anbudskonkurranser.
  • Planlegger verdens største havvindpark 53 kilometer fra kysten.
  • Bygger for tiden verdens første subsidiefrie havvindpark.

Ifølge myndighetene i Nederland vil de nye vindkraftplanene skape mange nye arbeidsplasser. I sitt strategidokument for offshore vind anslår regjeringen at det vil bli skapt 10.000 nye jobber i sektoren mellom 2024 og 2030 og at det vil bli gjort mellom 15 og 20 milliarder euro i investeringer.

Verdens største offshore konverter: Slik vil den se ut.

  

Les også

Equinor skeptiske til havvind i Finnmark

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.