Kull

Verdens kullforbruk faller. Men klimagassutslippene fortsetter å vokse

Kullforbruket i USA og EU har falt med 10 prosent i år, ifølge nye anslag.

Verdens kullforbruk faller.
Verdens kullforbruk faller. (Foto: Foto. Erik Martiniussen)

Kullforbruket i USA og EU har falt med 10 prosent i år, ifølge nye anslag.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Nye estimater fra The Global Carbon Project (GCP) viser for første gang raskt fall i verdens kullforbruk. Ifølge forskerne bak prosjektet faller de globale klimagassutslippene fra kullkraft med 0,9 prosent i 2019.

– Kullforbruket i både USA og EU har falt markant i år, kanskje så mye som med 10 prosent i begge regioner, noe som har hjulpet med å drive ned det globale kullforbruket, sier Robbie Andrew, seniorforsker ved Cicero Senter for klimaforskning til Teknisk Ukeblad.

Flere land har de siste årene valgt å fase ut kull, og både i USA og Europa har kullforbruket falt dramatisk det siste året.

Les også

Klimagassutslipp vokser

Likevel øker verdens klimagassutslipp også i år. Årsaken er at det fallende kullforbruket spises i opp av økende forbruk av gass og olje.

Glen Peters er forskningsdirektør på CICERO Senter for klimaforskning. Bilde: Cicero

Utslippene av klimaskadelig karbondioksid (CO2) fra verdens oljeproduksjon økte med nesten 1 prosent i 2019, mens utslippene fra gassforbruket økte med hele 2,6 prosent, ifølge GCP.

Totalt vokste verdens CO2-utslipp på 0,6 prosent i 2019, ifølge GCP. Det er en noe lavere utslippsvekst enn tidligere år. De globale utslippene av CO2 har økt med henholdsvis 1,5 prosent i 2017 og 2,1 prosent i 2018.

– Den svake veksten i utslipp av CO2 i 2019 skyldes et uventet fall i kullforbruket, med dette fallet var likevel for lite til å overkomme den robuste veksten i CO2-utslipp fra gass og olje, sier forskningsdirektør Glen Peters ved CICERO.

De amerikanske CO2-utslippene har falt med 1,1 prosent hvert år siden 2005, og trenden fortsetter i 2019, med et fall på rundt 1,7 prosent, ifølge GCP. Fallet skyldes at kullkraft har blitt erstattet av mer fornybar energi og gass.

Peters mener likevel ikke at gass vil redde verden.

– Gass må også ut

– Naturgass er en renere fossil energikilde enn kull, men å bytte kullkraft med gasskraft fører bare til en litt saktere koking av kloden enn man ellers ville fått med kull, sier Peters.

– Selv om det kanskje blir noen kortsiktige utslippsreduksjoner av å bytte ut kull med gass, må forbrenning av gass også fases ut raskt for å møte ambisiøse klimamål, sier han.

– De globale klimamålene fra Paris i 2015 om å redusere verdens CO2-utslipp, følges foreløpig ikke opp med tilstrekkelig handling, sier forskningsdirektøren.

COP 25 i Madrid

  • TU følger FNs klimatoppmøte i Madrid (COP25).
  • Under møtet skal man bli enige om hvordan klimaavtalen fra Paris skal følges opp og håndheves.
  • Et viktig tema under møtet er regler for framtidig handel med utslippsrettigheter.
  • Paris-avtalen fra 2015 sier at verdens land skal begrense den globale oppvarming til et nivå som ligger godt under 2 graders oppvarming, sammenliknet med førindustrielt nivå.
  • Møtet finner sted i perioden 2. til 13. desember 2020.

– Til tross for politisk retorikk og rask vekst i lav-karbon-teknologier som solenergi, vindenergi, elektriske biler og batterier, vil verdens CO2-utslipp sannsynligvis være 4 prosent høyere i 2019 enn de var da Paris-avtalen ble vedtatt i 2015, sier han.

I EU har utslippene også falt jevnt og trutt med rundt 1,4 prosent i året siden 2009.

I 2019 er Kinas utslipp ventet å øke med 2,6 prosent. Kina hadde lav økonomisk vekst og et uventet fall i sine utslipp i perioden 2014 til 2016, men siden har utslippene deres økt igjen.

CO2-konsentrasjonen i atmosfæren nådde 407,4 parter per million (ppm) i 2018 og er forventet å øke med 2,2 ppm i 2019 til omtrent 410 ppm.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå